Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(4)

Supersnabba havrerutor

Gott och billigt matbröd som enkelt bakas i plåt - utan kladd.

baka.se

Vote
(4)

Räcker till 1 st långpanna 30x40 cm

Räcker till...

1 st långpanna 30x40 cm

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 4 dl fiberberikade havregryn
  • 8 dl vetemjöl gärna vetemjöl special
  • 1 fp jäst (50 g)
  • 2 tsk salt
  • 2 msk ljus sirap
  • 6 dl vatten
  • 0,5 dl neutral olja
  1. Sätt ugnen på 250° C.
  2. Smula jästen i en bunke och häll i vatten som har en temperatur på ca 37 °c ( kroppstempererat).
  3. Tillsätt salt, sirap, olja och havregryn, rör om och låt havregrynen svälla några minuter.
  4. Tillsätt sedan lite mjöl åt gången medans du bearbetar degen.
  5. Arbeta degen i ca 10 min och smörj och mjöla sedan en långpanna med ca mått 30×40 .
  6. Häll degen i långpannan och tryck ut degen jämt över hela.
  7. Skär rutor, ett bra knep är att använda en oljad kniv eller degskrapa så fastnar inte degen.
  8. Ställ sedan att jäsa i ca 1h 30 min eller längre. Jästiden varierar beroende på värme i rummet och luftfuktighet, men degen skall minst dubblas i volym och lätt studsa tillbaka när du provar att trycka försiktigt med ett finger på den.
  9. Grädda på 250 °c varmluft i ca 15 min.
  10. Stjälp upp på galler och låt svalna innan du delar och fryser in ( eller äter direkt såklart)