Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Supersnabba havrerutor
Gott och billigt matbröd som enkelt bakas i plåt - utan kladd.
Räcker till 1 st långpanna 30x40 cm
Räcker till...
1 st långpanna 30x40 cm
Ingredienser
Så gör du
- 4 dl fiberberikade havregryn
- 8 dl vetemjöl gärna vetemjöl special
- 1 fp jäst (50 g)
- 2 tsk salt
- 2 msk ljus sirap
- 6 dl vatten
- 0,5 dl neutral olja
- Smula jästen i en bunke och häll i vatten som har en temperatur på ca 37 °c ( kroppstempererat).
- Tillsätt salt, sirap, olja och havregryn, rör om och låt havregrynen svälla några minuter.
- Tillsätt sedan lite mjöl åt gången medans du bearbetar degen.
- Arbeta degen i ca 10 min och smörj och mjöla sedan en långpanna med ca mått 30×40 cm.
- Häll degen i långpannan och tryck ut degen jämt över hela.
- Skär rutor, ett bra knep är att använda en oljad kniv eller degskrapa så fastnar inte degen.
- Ställ sedan att jäsa i ca 1h 30 min eller längre. Jästiden varierar beroende på värme i rummet och luftfuktighet, men degen skall minst dubblas i volym och lätt studsa tillbaka när du provar att trycka försiktigt med ett finger på den. Grädda på 250 °c varmluft i ca 15 min.
- Stjälp upp på galler och låt svalna innan du delar och fryser in ( eller äter direkt såklart)