Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(3)

Surdegsbröd med frötäcke

Ett lättbakat surdegsbröd med ett gott frötäcke. Rosta fröna lite granna innan så får du en mera nötigare smak. Du behöver inte ha en egen surdeg utan kan använda den färska som finns i butik. Brödet ska jäsa länge. Har du inte tid så kan du låta den jäsa i kyl under natten. Fler recept på matbröd finner du på www.nadjaskitchen.se

Nadjaskitchen.se

Vote
(3)

Räcker till 2 limpor

Räcker till...

2 limpor

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 25 gram jäst
  • 1 påse färsk surdeg fullkornsvete (Kronjäst)
  • 500 gram kallt vatten
  • 200 gram grahamsmjöl
  • 620 gram vetemjöl (gärna special)
  • 15 gram salt
  • 30 gram honung
  • 40 gram solrosfrö
  • 40 gram linfrö
  • 40 gram sesamfrö
  1. Rosta gärna fröblandningen i en torr stekpanna eller i cirka 10 minuter i ugn (200 grader. Detta ger mera smak.

  2. Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt sedan alla ingredienser förutom saltet. Knåda ihop till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin eller cirka 15 minuter för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. (Nu kan du även hälla i fröblandningen om du vill ha den i degen istället för ovanpå.) Degen får vara lös men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt den jäsa till dubbel storlek i en bunke täkt med t.ex. plats i minst 2 timmar.

  3. Häll upp degen på bakbord. Arbeta lite som möjligt med degen. Dela degen i 2 bitar (bröd) och rulla varsamt ut i önskad längd. Avsluta med att rulla bitarna i fröblandningen. Sätt på plåt och täck med bakduk. Låt jäsa ytterligare i en timme.

  4. Sätt ugnen på 260 grader så att den hinner bli riktigt varm. Sätt gärna in en form med 1 liter vatten också.

  5. Gör gärna 2-3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220 grader. Grädda i mitten av ugnen tills att brödet får fin färg i cirka 20-30 minuter.