Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(14)

Surdegsbröd med frukt och nötter

Ett jättegott surdegsbröd med knastrig skorpa och ett saftigt, smakrikt innankråm.

Lakka

Vote
(14)

Räcker till 2 st stora limpor

Räcker till...

2 st stora limpor

Ingredienser

Så gör du

Dag 1 - Surdegen
  • 100 gram surdegsgrund
  • 75 gram ekologiskt rågmjöl
  • 75 gram ekologiskt vetemjöl
  • 150 gram ljummet vatten
Dag 2 - Degen
  • 300 gram dinkelmjöl med fullkorn
  • 200 gram ekologisk rågsikt
  • 400 gram ekologiskt vetemjöl
  • vatten
  • 5-10 gram jäst (kan hoppas över om din surdeg känns tillförlitlig!)
  • 30 gram krossat linfrö
  • 20 gram mörk sirap
  • 50 gram russin
  • 50 gram torkad aprikos, skuren i bitar
  • 2-3 nävar blandade nötter (t ex hasselnötter och valnötter)
  • 20 gram salt
  • 0,75 msk hel kummin
Dag 1 - Surdegen
  • Blanda samman alla ingridienser i en assistentkittel på kvällen och täck med en handduk eller ett lock. Låt stå över natten, gärna lite varmt.

Dag 2 - Degen
  1. Nu ska surdegen från igår ha fått en hel del bubblor och lukta syrligt. Dags att fylla på med fler ingridienser!

  2. Börja med att lägga russin och aprikos i blöt, det gör att brödet blir saftigare.

  3. Under tiden blandar du surdegen från gårdagen med jäst, mjöl, vatten, linfrö och sirap i assistenten ca 10 min på låg hastighet. Prova dig fram med vätskemängden, degen ska vara fast och lite klistrig, inte torr! Om den släpper från kanterna när assistenten är igång, men sjunker ihop och kladdar fast när den stängs av kan den vara färdig.

  4. Häll nu i salt, kummin, nötter och frukten som du låtit rinna av och kör i assistenten på medelhastighet i ca 5 min.

  5. Olja in en plastlåda med lock och tippa ned degen. Vik in degens kanter mot mitten, så att den blir som en kudde. Sätt på lådans lock och lämna degen att jäsa i 2 timmar, då ska degen ha nått dubbel storlek. Tre gånger under jästiden ska du pressa ut degen och sedan vika ihop den igen, detta för att spänna den och motverka att den surnar för mycket, för att på så sätt hjälpa jäsningen.

  6. Nu ska degen stjälpas upp på ett mjölat bakbord för att försiktigt formas till två limpor. Lägg sedan limporna på en ordentligt mjölad handduk och täck dem med en annan. Nu ska limporna få jäsa i en timme.

  7. Sätt ugnen på 275 grader i god tid med en plåt i. När limporna jäst färdigt flyttar du dem försiktigt till den varma plåten. Skär ett par snitt i limporna med en vass kniv eller ett rakblad och skjutsa in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in rikligt med vatten med en blomspruta.

  8. Sänk temperaturen till 200 grader efter fem minuter. Grädda bröden tills de når en innertemperatur på 98 grader eller i ca 30 min. Under baktiden kan du öppna ugnen ett par gånger för att vädra ur vattenångan, det ger en krispigare skorpa. Låt svalna på galler. Njut!