Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(124)

Surdegsbröd för nybörjare!

Övning ger färdighet. Nu är just detta recept ganska basic, enkelt. Bakade på vetemjöl eftersom det skall vara enklare att lyckas med, har jag hört. 

Vote
(124)

Räcker till 2 st bröd

Räcker till...

2 st bröd

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

 • 1 dl rågsikt (dag 1)
 • 1 dl ljummet vatten (dag 1)
 • ½ dl rågsikt (dag 2 och 3)
 • ½ dl ljummet vatten (dag 2 och 3)
Ingredienser fördeg:
 • 300 g surdegsgrund
 • 150 g Manitoba Cream mjöl
 • 150 g ljummet vatten
Ingredienser deg:
 • surdegen från dagen innan
 • 750 g Manitoba Cream mjöl
 • 450 g ljummet vatten
 • 20 g havssalt
 • Surdegsgrund:

  I en rymlig burk med locket på glänt blanda 1 dl rågsikt med 1 dl ljummet vatten. Ställ burken på en varm plats i rumstemperatur. Min fick stå på spisen under ljuslampan. Den extra värme från plattorna som grunden får är så välkommen.

  "Mata" surdegen med 1/2 dl rågsikt och 1/2 dl ljummet vatten under dag 2 och 3, helst vid samma tidpunkt. Dag 3 borde surdegen ha börjat bubbla ordentligt annars ha kvar den i rumstemperatur en dag till och fortsätt "mata" den som dag 2 och 3.

  När det har startat bubbla rejäl och doftar gott och syrlig är grunden klar att användas. Man ska alltid lämna ca 1 dl grund i burken och spara i kylskåpet för framtida bak. Fortsätt "mata" den en gång i veckan med 1/2 dl rågsikt och 1/2 dl ljummet vatten. På det sättet har man surdegsgrund till bakning året runt.

  Har hört at vissa har haft sina grunder i flera år men det är inget jag själv har testat. Min grund är ca 4 månader gammal.

  Fördeg:

  Blanda alla ingredienser i en rymlig bunke och plasta in. Ställ den i rumstemperatur över natten eller 9-12 timmar, ca 22-24º. När surdegen är bubblig är den färdigt att användas.

  Deg:

  Blanda alla ingredienser förutom saltet i assistenten och kör på mellan-hastighet i ca 8 minuter. Häll i saltet och kör ytterliggare 2 minuter. Smörj en plastlåda med lock med 2-3 msk neutral olja, typ raps, och lägg i degen. Låt degen vila i rumstemperatur. Under de första 2 timmarna vik degen medan den ligger i plastlådan 4 gånger med 30 minuters mellanrum. Vik degen  från utsidan och in mot mitten genom att dra i kanterna. 

  När man ser att degen har minst dubblat sin volym är det dags att ställa den i kylen eller svalt. Ju längre tid i kylen desto godare bröd.

  Jag använde en rund jästkorg och en brödform, avlång form, till jäsning. Lägg rena handukar i dina skålar eller jästkorgar och mjöla dessa rejält för att vara säker på att degen inte kommer fastna i.

  Tippa ut degen på mjölat bakbord, dela den i två lika stora delar. Utan att trycka ut luften ur degen, dra ut en av bitarna till en rektangel och vik försiktigt mot mitten. Lyft försiktigt brödet med degskrapan och lägg i korg med skarven neråt och täck med en kökshanduk. Låt nu bröden vila i kylskåp minst 12 timmar men kom ihåg att ju längre tid desto bättre. Mina bröd fick vila i kylskåp i 16 timmar. 

  Ca 30 minuter innan gräddningen sätt ugnen på 250º. Ställ även plåten som du ska grädda bröden på i ugnen för att bli riktigt varm. Lägg även en oöm plåt längst ner i ugnen.

  Tippa över bröden på den varma plåten på bakplåtspapper. Snitta ett fint mönster eller bara några snitt på toppen med en mycket vass kniv eller rakblad. Detta gör att bröden expanderar i ugnen och det blir ett fint mönster på också.

  Ställ bröden i ugnen, längst ner och häll 2-3 dl hett vatten i plåten längst ner. Var försiktigt så du inte får ånga i ögonen. Ångan som bildas hjälper bröden att växa och ger en hård och härlig skorpa.
  Sänk temperaturen till ca 230º efter 15- 20 minuter. Om skorpan håller på att brännas vid sänk temperaturen ytterliggare, till ca 200º.

  Grädda bröden ca 50 minuter eller tills innetemperaturen i brödet är 96º. Jag hittade inte min kött termometern så körde på tid istället.

  Lyfter man brödet ska det kännas lätt och inte alls tungt. Då är det färdigt.

  Låt bröden svalna på galler utan att täcka över. Hade läst någonstans att brödet ska vila i 1 timme innan man skär det men det gäller att man orkar vänta så pass länge.

  Vispa äggvitorna tills du kan vända på bunken. Du kan lägga till fler steg med plustecknet ute till höger.