Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(4)

Surdegsfrallor med snabb surdeg

Frallor och bröd med surdeg smakar riktigt gott, men det kan vara tidskrävande och besvärligt att hålla en surdeg i liv. Detta recept ger spröda surdegsfrallor med stora lufthål, helt utan att du behöver starta upp en surdeg.
Vote
(4)

Räcker till ca 12 st frallor

Räcker till...

ca 12 st frallor

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 500 g Vetemjöl
  • 1 st Dr. Oetker Surdeg påse
  • 4 dl ljummet vatten
  • 10 g flingsalt
  • 1-2 msk matolja
  • vetemjöl till utbakning
  1. Blanda vetemjöl, en påse Surdeg och vatten i en bakmaskin med degkrok och knåda först på låg hastighet och därefter på hög hastighet i 4-5 minuter. Alternativt kan du knåda degen med en elvisp med degkrok. Tillsätt flingsalt och blanda i ytterligare 2-4 minuter tills degen smäller in mot skålens sidor – om du knådar med bakmaskin. Degen ska vara mycket blöt. Den långa knådningstiden är viktig för att aktivera glutenet i mjölet, vilket påverkar brödets struktur. Smörj en skål med olja, lägg över degen däri, täck den med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.
  2. Sätt in en bakplåt i mitten av ugnen och en långpanna i botten av ugnen. Sätt ugnen på 250 °C varmluft, ugnen behöver värmas upp i ca 45 minuter innan frallorna gräddas. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord eller bänk. Spänn degen lätt genom att vika in sidorna mot mitten. Skär degen i 12 delar med hjälp av en degskrapa eller kniv. Lägg bollarna på en bakpappersklädd plåt. Här kan degskrapan också vara till hjälp för att flytta dem. Dra bakpappret med bollarna från bakplåten direkt över på den varma bakplåten i mitten av ugnen. Häll direkt kokande vatten i långpannan i botten av ugnen och stäng genast luckan för att bevara fukten inne i ugnen. Ta ner värmen till 220 °C. Grädda först i 8 minuter, ta därefter ut långpannan med vatten och grädda vidare frallorna i ytterligare 7-8 minuter tills bröden är färdiggräddade. Knacka lätt på bullarna på undersidan, de låter ihåliga när de är färdiga.