Tomatbröd
Fri från
Mjölk & laktosfritt
Mjölk & laktosfritt
Räcker till 2 bröd
2 bröd
Ingredienser
Så gör du
- 1 påse bagarens jästmix medelhavsbröd
- 10 dl vetebröd special
- 3 dl durumvetemjöl
- 5 dl krossade eller passerade tomater
- 2 msk olivolja
- durumvetemjöl till topping
1. Blanda de torra ingredienserna, men tillsätt inte allt vetemjöl på en gång.
2. Tillsätt tomater (40°) och olja.
3. Knåda ihop till en elastisk deg, ca 6 min i maskin (2 min långsamt och därefter 4 min på medelhastighet) eller 15 min för hand, tills den är smidig och elastisk. Degen får vara lite lös, men inte kladdig.
4. Låt jäsa i en bunke under plast i ca 15 min.
5. Forma 2 runda bröd. Pressa igenom bröden med en smal pinne, så att det blir 8 tårtbitar.
6. Pensla vecken med olivolja. Pensla därefter bröden med vatten och strö durumvetemjöl över. Sätt av på plåt och täck med plast.
7. Sätt ugnen på 230° och sätt samtidigt in en form med 1 liter vatten i ugnen. Låt vattnet stå kvar under
hela baktiden.8. Låt jäsa i ca 45 min.
9. Sätt in bröden i 230° och baka färdigt i 210° i ca 35 min. Det är viktigt att du inte öppnar ugnen
i onödan, eftersom värmen då försvinner ut, det blir längre baktid och du riskerar att bröden blir torra.