Tunnbröd
Härligt goda tunnbröd. Allra godast är tunnbröden när de är nybakade och lite ljumna och med bara lite smör på eller med några skivor god ost.
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Äggfritt
Äggfritt
Räcker till 10-12 st
10-12 st
Ingredienser
Så gör du
- 1/4 pkt jäst
- 5 dl mjölk
- 50 gram smör
- 2 msk strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 1 tsk salt
- 1 tsk hjorthornsalt
- 1 1/2 dl grahamsmjöl
- 3 dl rågsikt
- 8 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen är upplöst
Klicka ner det rumsvarma matfettet och tillsätt därefter sockret, sirapen och saltet. Blanda hjorthornssaltet med mjölsorterna och blanda ner i degen.
Arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i ca 10-12 bitar som formas till runda bullar.
Kavla ut bullarna till platta runda kakor, ca 15 cm i diameter.Nagga dem väl i slutet av kavlingen eller kavla med en kruskavel
Grädda brödkakorna i en torr het stekpanna, ca 2 minuter på varje sida
Stapla de nygräddade kakorna ovanpå varandra och låt svalna inlindade i bakduk