Vetekakor
Sött, väldigt gott matbröd som nästan smakar som bullar med kardemumma.
Räcker till 5 st vetekakor
5 st vetekakor
Ingredienser
Så gör du
- 50 gram jäst
- 5 dl mjölk
- 100 gram smör rumsvarmt
- 1 dl ljus sirap
- 0,5 tsk salt
- 0,5 msk kardemumma, malen
- 15 dl vetemjöl
Värm mjölken till fingervarmt. Smula ner jästen i degbunken och häll över mjölken. Rör tills jästen har löst sig. Klicka ner matfettet. Tillsätt sirap, salt och kardemumma. Häll i ca 12 dl vetemjöl och arbeta degen tills den blir slät och klumpfri. Täck med en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Tillsätt resten av mjölet och knåda samman till en smidig deg. Stjälp upp degen på bakbordet och knåda lite till. Dela i 5 lika stora bitar. Forma bitarna till stora runda bullar. Platta ut bullarna till ca 25 cm i diameter. Lägg på plåt. Låt jäsa 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda i 6 - 7 minuter. Låt kallna under brödduk