Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(7)

Vetesur

SURDEG på vetemjöl - så här gör du egen surdeg

Surdegsmilla

Vote
(7)

Räcker till

Räcker till...

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Vetesur
  • 120 gram vetemjöl
  • 120 gram vatten ca 50-60 gradigt
  1. Dag 1 förmiddag:

    Blanda mjölet och vattnet i en bunke. Täck med plastfolie eller sätt på lock. Låt stå i rumstemperatur.

  2. Dag 1 kväll:

    Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller sätt på locket. Låt stå i rumstemperatur.

  3. Dag 2 förmiddag:

     Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller sätt på locket. Nu har din surdeg förhoppningsvis kommit igång lite, så nu kan du flytta över den till kylen. Har den inte kommit igång kan du tillsätta lite rårivet äpple, en tesked honung eller en tesked naturell yoghurt och låta den stå i rumstemperatur till dag 3.

  4. Dag 3 förmiddag:

    Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller sätt på lock och ställ i kylen.

  5. Dag 4:

    Nu skall surdegen vara redo att användas. Om du vill spara den förvarar du den i kyl och matar den några gånger i veckan.

  6. Obs! Du kan öka eller minska mjölmängderna så att surdegen får rätt konsistens. Mjöl kan ha olika förmåga att suga upp vatten. Det viktiga är inte mängden mjöl, utan konsistensen på surdegen.

    Kom ihåg att mata surdegen minst en gång i veckan. 120 g vetemjöl och 120 g vatten.

  7. Orginal receptet kommer från Heléne Johansson som är aktuell med sin bok: Bröd från Brunkebergs bageri och som driver 2 st bagerier i Stockholm!

    Det här recept är min personliga favorit!