Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Vitlök, persilja och mozzarella brytbröd

Vote
(2)

Fri från

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Äggfritt

Äggfritt

Räcker till 2 st formbröd

Räcker till...

2 st formbröd

Ingredienser

Så gör du

  • 750 g mjöl
  • 30 g färsk jäst
  • 2/3 msk salt
  • 1/2 msk socker
  • 3 dl vatten fingervarmt
  • 1,90 dl mjölk fingervarmt
  • 1 msk olivolja
  • 1 hel vitlök, pressad
  • 1 1/2 dl hackad färsk basilika
  • 3 msk smör rumstempererat
  • 200 g riven mozzarellaost
  1. Lös upp jästen i mjölken. Blanda mjöl, salt och socker i en bunke. Häll över mjölken och vattnet. Blanda till du får ihop degen. 

  2. Ta upp degen på bakbordet och häll olja i mitten. Knåda in oljan. Om degen känns för lös, addera lite mjöl. Knåda degen 7-10 minuter tills den blir bland och elastisk. Lägg den sedan i bunken och täck med en kökshandduk. Låt den jäsa i rumstemperatus till dubbel storlek.  

  3. Klä två formar med bakplåtspapper och sätt ugnen på 175 grader.

  4. Dela degen i två, rulla varje del till en rektangel ca 60x25 cm. Bred på halva smörmängden på en rektangel och strö över vitlök, persilja och avsluta med riven ost. 

  5. Dela med en pizzaskärare i kvadrater, lika stora som bredden på formen. Stapla alla bitar på varandra och lägg i formen. Det gör ingenting om formen inte fylls helt eller om bitarna inte är helt lika. Brödet kommer ändå att jäsa mer innan gräddningen.

  6. Upprepa samma procedur med den andra degbiten. Låt dem jäsa under handduk i 30-40 minuter.

  7. Om du inte vill grädda båda bröden på en gång kan du frysa in ena degen. Grädda bröden i nedersta delen av ugnen i ca 50 minuter, sänk ev. värmen till 150 grader efter halva tiden så att inte bröden bränns på toppen. Ta ut bröden ur formarna och låt kallna på galler under kökshandduk ca 10 minuter innan servering.