Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(8)

Vitt matbröd

Milda http://www.milda.se

Vote
(8)

Räcker till 2 limpor

Räcker till...

2 limpor

Kategorier
Recepttyp Matbröd

Ingredienser

Så gör du

  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1/2 dl Milda i folie, (eller 1/2 dl Milda flytande margarin)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 12-13 dl vetemjöl eller vetemjöl special, (750 g)
Pensling
  • vatten
  • vallmo- eller sesamfrö
  • 1. Värm vattnet till fingervarmt, 37°C. Smula ner jästen i en degbunke som rymmer ca 3 liter. Häll över lite av den ljumma degvätskan och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av vattnet.

    2. Tillsätt matfett, salt, socker och nästan allt vetemjöl. Spara ca ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 10 minuter för hand och 5-6 minuter i hushållsmaskin, så att den blir blank och släpper bunken.

    3. Pudra över lätt med vetemjöl och täck bunken med plastfolie. Fuktigheten stannar då kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre. Om ytan på degen torkar får den svårare att jäsa upp. Degen ska jäsa till ungefär dubbel storlek. När den är färdig efter ca 30 minuter ska den ha en torr och glansig yta.

    4. Sätt ugnen på 200°C.

    5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen på mitten. Kavla eller platta ut degen till en fyrkant och rulla ihop degen från ena långsidan till ett avlångt bröd.

    6. Lägg brödet med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Skåra några ytliga snitt på snedden i bröden, med en vass kniv.

    7. Täck över med bakduk och låt bröden jäsa ca 30 minuter på dragfri plats. Pensla bröden med kallt vatten. Strö på vallmo- eller sesamfrön om du tycker det är gott.

    8. Grädda bröden på nedersta falsen i ugnen 30-40 minuter. Låt bröden svalna på galler innan du skivar dem. Om du vill ha en mjuk skorpa ska brödet svalna uinder duk. Vill du ha en knaprig skorpa så låter du brödet svalna utan duk.