Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(4)

Vörtbröd

Vote
(4)

Räcker till

Räcker till...

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 50 g jäst
  • 1 flaska lättöl eller svagdricka (33 cl)
  • 1,5 dl vatten
  • 1 påse vört med kryddor (ca 2 dl)
  • 25 g rumsvarmt eller flytande smör eller margarin
  • 2 tsk salt
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 dl russin
  • 750 g Kungsörnen Mörkt Lantbrödsmjöl (14 dl)
  1. Smula ner jästen i en degskål. Värm lättöl/svagdricka och vatten till fingervarmt (37°C).

  2. Häll degvätskan över jästen. Tillsätt vört och rör om tills det har löst sig.

  3. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 4 minuter med maskin eller 8 minuter för hand.

  4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme. Tag upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig.

  5. Dela den i 2 delar och forma dem till limpor, ca 25 cm långa. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och nagga med en gaffel. J

  6. äs limporna övertäckta med bakduk, 35-40 minuter. Värm ugnen till 200°C. Pensla limporna med vatten och grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter.

  7. Låt dem kallna på galler under bakduk. Bröden blir ännu godare om de får mogna 1 dygn i plastpåse.