Ingredienser
Så gör du
- 50 g jäst
- 1 flaska lättöl eller svagdricka (33 cl)
- 1,5 dl vatten
- 1 påse vört med kryddor (ca 2 dl)
- 25 g rumsvarmt eller flytande smör eller margarin
- 2 tsk salt
- 1 dl mörk sirap
- 1 dl russin
- 750 g Kungsörnen Mörkt Lantbrödsmjöl (14 dl)
Smula ner jästen i en degskål. Värm lättöl/svagdricka och vatten till fingervarmt (37°C).
Häll degvätskan över jästen. Tillsätt vört och rör om tills det har löst sig.
Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 4 minuter med maskin eller 8 minuter för hand.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme. Tag upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig.
Dela den i 2 delar och forma dem till limpor, ca 25 cm långa. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och nagga med en gaffel. J
äs limporna övertäckta med bakduk, 35-40 minuter. Värm ugnen till 200°C. Pensla limporna med vatten och grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter.
Låt dem kallna på galler under bakduk. Bröden blir ännu godare om de får mogna 1 dygn i plastpåse.