Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Ingredienser
Så gör du
- 5 dl vatten
- 1 pkt jäst
- 1 dl mörk sirap
- 100 g vörtmix
- 30 g smör
- 4 dl obl. rågsikt
- 13 dl vetemjöl special
- 2 tsk salt
- 1 1/2 kryddmått ingefära
- 1 1/2 kryddmått pomerans
- 1 kryddmått kanel
- 1 kryddmått nejlikor
- 100 g russin
Övrigt
- 2 st brödformar
- 1 st bröd till vatten
Lös jästen i vattnet (35°C). Tillsätt resterande ingredienser. Ej russin.
Blanda degen i maskin i ca 6 min (4min sakta och 2 min på medel hastighet) eller 15 min för hand till en smidig deg.
Tillsätt russin. De ska bara blandas i degen.
Täck med plast och låt jäsa i ca 30 min. Sätt på ugnen på 230°C. Ställ samtidigt in en form med ½ liter vatten. Låt formen stå kvar under hela baktiden.
Forma till två bröd och lägg ner i de smorda formarna. Täck med plast och låt jäsa i ca 60 min.
Sätt in bröden i mitten av ugnen på 230°C och sänk tempen till 190°C. baka klart i ca 30 min.
Ta ur bröden från formen direkt efter bakning. Låt svalna på galler.