Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(4)

Vörtbröd

Vote
(4)

Räcker till

Räcker till...

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 5 dl vatten
  • 1 pkt jäst
  • 1 dl mörk sirap
  • 100 g vörtmix
  • 30 g smör
  • 4 dl obl. rågsikt
  • 13 dl vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • 1 1/2 kryddmått ingefära
  • 1 1/2 kryddmått pomerans
  • 1 kryddmått kanel
  • 1 kryddmått nejlikor
  • 100 g russin
Övrigt
  • 2 st brödformar
  • 1 st bröd till vatten
  1. Lös jästen i vattnet (35°C). Tillsätt resterande ingredienser. Ej russin.

  2. Blanda degen i maskin i ca 6 min (4min sakta och 2 min på medel hastighet) eller 15 min för hand till en smidig deg.

  3. Tillsätt russin. De ska bara blandas i degen.

  4. Täck med plast och låt jäsa i ca 30 min. Sätt på ugnen på 230°C. Ställ samtidigt in en form med ½ liter vatten. Låt formen stå kvar under hela baktiden.

  5. Forma till två bröd och lägg ner i de smorda formarna. Täck med plast och låt jäsa i ca 60 min.

  6. Sätt in bröden i mitten av ugnen på 230°C och sänk tempen till 190°C. baka klart i ca 30 min.
    Ta ur bröden från formen direkt efter bakning. Låt svalna på galler.