Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Vörtbröd - Mildas julrecept

Milda http://www.milda.se

Vote
(2)

Räcker till 4 limpor

Räcker till...

4 limpor

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 1 dl Milda flytande margarin, (eller 100 g Milda i folie)
  • 2 flaskor porter, à 33 cl
  • 3 ½ dl svagdricka
  • 100 g jäst
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 msk salt
  • 1/2 tsk kryddnejlikor, malda
  • 1 msk ingefära, malen
  • 1 msk pomeransskal, malda
  • 1 msk anis, stött
  • 1 msk fänkål, stött
  • 3 dl russin
  • 3 liter rågsikt, (1, 65kg)
Pensling
  • 1 msk mörk sirap
  • 2 msk vatten
  • 1. Blanda margarin, porter och svagdricka och låt blandningen bli fingervarm, 37°C.

    2. Smula sönder jästen i degbunken och häll över den ljumma vätskan och rör om så att jästen löser sig.

    3. Tillsätt sirap, kryddor, russin och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och smidig och släpper bunken. Det tar ca 10 minuter för hand. I hushållsassistent tar det ca 5 minuter. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig.

    4. Täck över degen och låt den jäsa 45 minuter på varm och dragfri plats.
    Täcker man bunken med plastfolie stannar fukten kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre.

    5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar.

    6. Knåda varje del smidig och slät. Forma dem till avlånga limpor och lägg dem på
    bakplåtspapperklädd plåt. Pensla sidorna med flytande margarin, så blir det lättare att dela bröden när de är gräddade.

    7. Sätt ugnen på 225°C.

    8. Täck limporna med bakduk och låt dem jäsa till nästan sin dubbla storlek, ca 45 minuter.

    9. Grädda bröden på nedersta falsen ca 50 minuter.

    10. Pensla bröden med en blandning av sirap och vatten. Låt bröden svalna på galler mellan bakdukar.