Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Vörttekakor

Recept på hembakta tekakor som får sin juliga smak från pepparkakskryddor och julmust. Bör verkligen testas!

Vote
(1)

Fri från

Äggfritt

Äggfritt

Räcker till ca 20 st

Räcker till...

ca 20 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • ca 12 dl rågsikt
  • 2 påsar Dr. Oetker Torrjäst (14 g)
  • ca 25 g pepparkakskryddor
  • ca 1 msk salt
  • 250 g Kesella
  • 75 g Dr. Oetker korinter (1 påse)
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl sirap (helst mörk)
  • 5 dl julmust (eller porter)
  • 1-2 dl vetemjöl till utbakning
  1. Blanda alla torra ingredienser. Värm olja, kesella, sirap och porter till 42 grader. Rör ned i mjölblandningen.

    Blanda ordentligt till en rätt kladdig smet. Låt degen jäsa i 45-60 minuter. Vält ut degen på lätt mjölat bakbord. Var försiktig med mjölet, för mycket mjöl ger torra bullar.

  2. Dela degen i 20 delar och gör runda bollar av dem. Lägg bullarna glest på pappersklädda plåtar. Låt jäsa ytterligare 30-45 minuter. Platta ut dem till tekakor, ca 1 cm tjocka och nagga med gaffel. Grädda i 225 grader cirka 12 minuter. Låt svalna under bakduk.