Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Vridna fullkornsbaguetter

De här batongerna är väldigt goda och får en god skorpa. 

Matilda

Vote

Räcker till 2 st batonger

Räcker till...

2 st batonger

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 30 gram jäst
  • 2 1/2 dl ljummet vatten, 37°c
  • ca 1/2 dl olja
  • ca 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 5 dl fullkornsmjöl
  1. Sätt ugnen på 225°c. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt ljummet vatten och blanda om så att jästen löser sig. 

  2.  Tillsätt sedan olja, salt, socker och mjöl tills degen släpper bunkens kanter. Riv/knåda degen en stund.

  3. Låt vila i bunken i ca 10 min. Baka ut till batonger på lätt mjölat bakbord och vrid dem sedan så att det blir vridna baguetter. Låt jäsa på en plåt klädd med bakplåtspapper i ca 30 min. (beroende på hur varmt/kallt man har i köket) 

  4. Skvätt lite vatten över batongerna. Grädda batongerna i ca 15-20 min i mitten av ugnen. (jag gräddade dem i 15 min och de blev fint gyllenbruna)