Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Mini donuts

Detta recept ger dig färska donuts på mindre än 3 timmar ifall att sötsuget blir akut.

Vote
(2)

Räcker till ca 40-50 st

Räcker till...

ca 40-50 st

Ingredienser

Så gör du

  • 500 g mjöl Manitoba Cream
  • 30-35 g färsk jäst
  • 2½ dl mjölk fingervarm
  • 1 st ägg
  • 3/4 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 75 g smör rumstempererat
  • ca 7 dl olja
  • strösocker blandad med kanel att rulla donuts i eller florsocker att sikta över innan servering
  1. Lös upp jäst med 1 msk strösocker, 2 msk mjöl och lite mjölk. Låt stå ca 10 minuter.

    I en bunke eller assistent, blanda först mjöl med salt. Tillsätt mjölk, ägg och jästen. Knåda degen tills den går ihop. Låt degen vila ca 10 minuter. Kör smöret till degen blir elastiskt och känns kladdfri. Tillsätt ev mer mjöl om degen kladdar eller lite mjölk om den känns för hård.

    Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek. Min blev klar på en timme men det beror helt på temperatur i köket, jäst och hur varmt mjölken var från början.

  2. Ta upp degen på bakbordet och knåda tills du får ut all luft. Kavla degen ca 1/2 cm tjock och ta ut rundlar med en rundutstickare eller ett glas. Låt donuts jäsa övertäckta ca 30 minuter.

    Under tiden heta upp olja i en djup kastrull. Fritera några stycken åt gången, vänd dem efter halva tiden. Svårt att säga exakt hur länge man ska fritera på en sidan, jag tycker det beror helt på hur stora man gör och hur het oljan samt hur värmen i spisplattan fungerar.

    Rulla i strösocker eller sikta över florsocker precis innan servering.

    Jag blandade strösocker med kanel och rullade donuts i. Säger bara...O M G.