Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(3)

Minisemlor med pistagefyllning

Recept på en klassiker som twistast till med god fyllning. Denna kommer göra succé på fastlagsbulle-bordet!

Vote
(3)

Räcker till 40 st

Räcker till...

40 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Vetedeg:
  • 25 g jäst (röd)
  • 2,5 dl mjölk (3%)
  • 0,75 dl socker
  • 1,5 msk kardemumma (mortlad)
  • 1 st stort ägg
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl (special 420 g)
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 st ägg till pensling
Pistagefyllning:
  • 100 g mandelmassa
  • 60 g finmald pistage
  • 2 msk mjölk
Garnering:
  • 2 dl vispgrädde
  1. Vetedeg:

    Smula ner jästen i en bunke.

    Värm mjölken till max 37 grader i en kastrull och rör ner med jästen. Rör ner socker, kardemumma, ägg, salt och till slut mjölet lite i taget.

    Tillsätt smöret lite i taget och arbeta degen tills den blir helt slät och elastiskt, ca 10 minuter i en köksassistent.

    Låt jäsa under bakduk i 45 minuter och gör under tiden fyllningen.

  2. Pistagefyllning:

    Riv mandelmassa i en skål, blanda ner finmalda pistagenötter och mjölk. Vispa med en elvisp eller mixer till en slät kräm. Fyll en spritspåse och låt stå i rumstemperatur.

  3. Vetedeg fortsättning:

    När vetedegen har jäst, dela den i ca 40 st bullar, 20 g/st. Låt jäsa i ytterligare 30 min under bakduk.

    Sätt ugnen på 250 grader och vispa upp ägget.

    Pensla bullarna två gånger med det uppvispade ägget, sänk värmen till 225 grader och grädda bullarna i ca 5-6 min. Låt svalna helt.

  4. Garnering:

    Vispa upp grädde och fyll en spritspåse med stjärntyll. 

    Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur lite av inkråmet.

    Fyll bullarna med pistagekrämen och spritsa på grädden.

    Lägg på locket och pudra med florsocker.