Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(8)

Apelsinkaka

En riktig sommarkaka med frisk smak av apelsin. Apelsinsirapen som hälls över kakan efter gräddning ger en ljuvlig saftighet.

Vote
(8)

Fri från

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Räcker till 1 st kaka

Räcker till...

1 st kaka

Kategorier
Tillfälle Jul
Näringsvärde Nöt & mandelfritt

Ingredienser

Så gör du

  • 200 g smör
  • 200 g socker
  • 1 st apelsin rengör väl och riv skalet
  • 4 st ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk Dr. Oetker bakpulver
Apelsinsirap
  • 1 dl socker
  • 1 dl apelsinjuice
  1. Sätt ugnen på 180°C. Smörj och bröa en form med löstagbara kanter, 1,5 l.

  2. Rör smör och socker vitt och poröst.

  3. Tillsätt apelsinskal. Rör ned äggen ett i taget.

  4. Blanda samman vetemjöl och bakpulver och vänd ned i smeten.

  5. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Känn med sticka att kakan är klar, gräddningstiden kan variera med olika ugnar.

  6. Koka upp apelsinjuice och socker och låt koka tills sockret smält. Låt sirapen bli ljummen.

  7. Gör små hål i kakan med en gaffel så snart den svalnat lite och häll sirapen över kakan.

  8. Tips:
    Tillsätt fruktköttet från 1-2 passionsfrukter i den ljumma sirapen innan den hälls över kakan.