Apelsintryffel kaka
En god kaka som passar till julens kalas
i receptet användas en fyrkantig form, jag gör den dock i en rund springform.
Fri från
Äggfritt
Äggfritt
Räcker till 1 st
1 st
Ingredienser
Så gör du
- 150 gram pepparkakor till bottnen
- 75 gram rumsvarmt smör til bottnen
- 2 st skal från apelsiner
- 2,5 dl grädde
- 400 gram mörk choklad eller vilken sort du nu vill använda dej av
- 1 msk honung
- 50 gram rumsvarmt smör
- 2 msk apelsinsaft nypressad
Börja med bottnen. Klä en fyrkantig form, cirka 20x25 cm, med aluminiumfolie eller plastfolie.
Krossa pepparkakorna fint i en mortel eller i matberedare. Arbeta in smöret och tryck ut massan i formen.
Tvätta apelsinerna noga och skala av det yttersta, tunna skalet med en potatisskalare, utan att få med det vita. Koka upp vispgrädden tillsammans med apelsinskalet och låt stå och dra under lock i 15-20 minuter. Hacka under tiden chokladen eller kör den i matberedare. Tillsätt honungen i grädden och ge den ett nytt uppkok. Häll den heta grädden över chokladen genom en sil för att få bort apelsinskalet. Rör tills chokladen smält, eller mixa i hop i matberedaren. Tillsätt smöret och mixa eller rör till en slät och bland tryffelsmet. häll i apelsinsaften, rör om och häll ut smeten i formen över bottnen. Låt svalna och ställ sedan in kakan i kylen några timmar tills den stelnat. Skär sedan kakan i rutor med en kniv som du sköljer i hett vatten och torkar av mellan varje knivtag. Förvara kallt, men tag gärna fram rutorna en stund innan de ska serveras.