Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Äppelkaka med toscatäcke
Recept på en saftig och god äppelkaka med ett knäckigt toscatäcke. Den perfekta höstkakan.
Räcker till 10 pcs
Räcker till...
10 pcs
Recepttyp
Mjuka kakor
Äppelkaka
Ingredienser
Så gör du
Äppelkaka
- 125 g Smör
- 2 st Ägg
- 0,5 dl Mjölk
- 2 dl Socker
- 2,5 dl Vetemjöl
- 1 msk Dr. Oetker Vaniljsocker
- 1 krm Salt
- 2-3 st Äpplen tunt skivade
Toscasmet
- 125 g Smör
- 1,5 dl Socker
- 2,5 msk Vetemjöl
- 3 msk Mjölk
- 0,5 krm Salt
- 50 g Dr. Oetker Mandelspån
- 50 g Dr. Oetker Hasselnötter hackade
- 50 g Pumpafrön
Äppelkaka
- Sätt ugnen på 175°c varmluft. Bröa en form som är ca 23-24 cm diameter.
- Smält smöret i kastrull (för en extra god smak, bryn smöret så det får en härlig kolasmak och skapar en extra dimension till kakan)
- Vispa ihop ägg och socker poröst. Vänd sedan ner mjölk och smör.
- Sikta sedan ner samtliga torrvaror och vänd runt med slickepott så att du får en slät smet.
- Häll smeten i formen och tryck sedan ner tunt skivade äpplen i smeten.
- Grädda kakan i ugnen i först ca 25 min, innan det är dags för toscasmeten.
Toscasmet
- Hasselnötterna kan med fördel rostas, men inget måste.
- Smält smöret och rör ner mjöl, socker och salt. Tillsätt mjölken och låt det koka ihop.
- Häll i mandelspån, hasselnötter och pumpafrön låt det bubbla någon minut och tag sedan av från plattan.
- När kakan har varit i ugnen i ca 25 min så häller du över toscasmeten och gräddar sedan i ytterligare ca 15 min.
- Kakan skall vara genomgräddad och toscasmeten skall ha fått en fin gyllene färg.