Äpplekaka allt-i-ett
Äppelkaka, smulpaj och vaniljsås – i samma kaka! Saftigt, gott och inte svårt om man håller isär de olika momenten. Det här receptet får du inte missa!
Räcker till 10-12 st bitar
10-12 st bitar
Ingredienser
Så gör du
Sockerkaka
- 3 st ägg
- 2,5 dl strösocker
- 100 g smält smör
- 0,75 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk Dr. Oetker bakpulver
- 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
- 1 tsk kardemumma
- 4 st normalstora äpplen
- 1 tsk kanel
- 1 påse Dr. Oetker vaniljkräm
- 4 dl mjölk
Smuldeg
- 75 g smält smör
- 1,5 dl havregryn
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
Smörj och bröa en rund springform, ca 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i en annan skål. Blanda äggsmeten med mjöl- och smör-blandningarna och rör ihop till en jämn smet.
Skala och skiva äpplen tunt.
Häll mjölken i en skål och tillsätt vaniljkrämspulvret. Vispa en minut till en tjock kräm.
Till smuldegen, rör ihop smält smör med socker, vetemjöl och havregryn till en smulig massa.
Bred ut sockerkakssmeten i springformen. Skeda eller spritsa ut vaniljkrämen ovanpå. Fördela äpplen på vaniljkrämen. Pudra över kanel. Smula till sist ut smuldegen över kakan. Grädda i ca en timme i mitten av ugnen. Känn med sticka att kakan är klar.