Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Björnbärskaka
Ta vara på sensommarens björnbärsskörd och baka en saftig kardemummakaka fylld med färska björnbär och toppad med mascarponekräm.
Räcker till 1 st kaka (2,3 l)
Räcker till...
1 st kaka (2,3 l)
Recepttyp
Mjuka kakor
Bärkaka
Ingredienser
Så gör du
Björnbärskaka
- 4 st ägg stl L
- 5 dl strösocker
- 6 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 1,5 msk vaniljsocker
- 200 g smör gärna brynt för extra god smak
- 2 dl fet yoghurt eller gräddfil
- 1 msk kardemumma nymortlad
- 2 krm salt
- 200 g björnbär
Mascarponekräm
- 250 g mascarpone
- 2,5 dl vispgrädde
- 0,5 dl florsocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1,5 msk mörk rom eller romessens
Björnbärskaka
- Smöra och bröa en form som rymmer ca 2,3 l.
- Sätt ugnen på 165 grader varmluft.
- Smält smöret (bryn gärna för härlig smak). Ställ åt sidan för att svalna.
- Vispa ägg och socker riktigt poröst.
- Sikta ihop alla torrvaror och vänd ned i äggvispet tillsammans med det avsvalnade smöret och yoghurten. Blanda till en slät smet.
- Fördela smeten i bakformen. Peta ner björnbären jämnt fördelade över kakan.
- Grädda kakan i ca 1 timma beroende på ugn och form. Känn med provsticka att kakan är färdig.
Mascarponekräm
- Vispa samman alla ingredienser till en tjock kräm, det kan ta ett par minuter.
- Servera mascarponekrämen till björnbärskakan.