Chokladglaserad morot och tranbärskaka med phiadelphiafyllning
En saftig och nyttig kaka med morot och torkade tranbär som passar lika bra som dessert, till kaffet eller som tårta. Kan serveras med glass eller gädde ev. smaksatt med likör, kaffelikör eller vad man nu tycker om. Passar lika bra till Jul med sin pepparkakssmak som på sommaren med en klick glass till.
Räcker till 8-10 bitar
8-10 bitar
Ingredienser
Så gör du
Grundrecept
- 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker Eller valfri sort
- 0,5 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk Ingfära mald
- 1 tsk kanel mald
- 1 dl strösocker
- 1 dl farinsocker
- 2 st ägg
- 3 dl morot / morötter, skalade och finrivna Går bra med 2 burkar barnmatspurre
- 0,5 dl smält smör
- 1 dl torkade tranbär
Fyllning
- 5 msk pressad apelsin
- 150 gr phiadelphiaost naturell
- 1 dl florsocker
Glasyr / Topping
- 2 msk kakao
- 1,5 dl florsocker
- 1-2 msk kallt kaffe, starkt
- 1 msk smält smör
- 50 gr vit blockchoklad
- 1 påse syltade apelsinskal Går att byta ut mot valfri topping
- 1 dl valnötter går att utesluta
1.
Riv fint eller helst kör morötterna i en juicemaskin eller mixer och blanda puren med juicen och häll över purre och tranbären i en bunke. Blanda i ägg och socker. Kör med elvisp. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner. Häll i det smälta smöret och blanda till en jämn smet.
2.
Grädda i en smord och broad form på ca 1,5 liter på 175 grader i ca 35-45 minuter. Känn med sticka. Ta ut kakan och låt den svalna. Dela den i 2 delar som en tårta. Blanda phiadelphiaosten med sockret och apelsinsaften och bred på. Lägg ihop
3.
Gör en glasyr av 1,5 dl florsocker , 2 msk ögonkakao, 1 msk smält smör samt 1 msk startkt kaffe. Bred glasyren över hela kakan samt på sidorna. Smält 50 gr Fazer vit choklad och ringla över. Strö över suckat eller valfri topping och ev. nötter