Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(3)

Citron- och vallmokaka

Detta är en fräsh kaka som passar både ung som gammal.

Melita

Vote
(3)

Fri från

Mjölk & laktosfritt

Mjölk & laktosfritt

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 2 dl mjölk kan ersättas med laktosfri mjölk eller soja/havre/ris mjölk
  • 6 msk blå vallmofrö
  • 300 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 6 st ägg separerade
  • 300 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk rivet citronskal
  • 1 nypa salt
  • Sätt ugnen på 175 grader. 

    Koka upp mjölken och tillsätt vallmofröna och låt det svalna. Vispa under tiden smör, socker och vaniljsocker till en luftig massa. Tillsätt en äggula i taget och vispa mellan omgångarna. 

    Sikta ihop vetemjöl, salt och bakpulver. Vänd ner detta i smörblandningen. Riv citronen och blanda det i mjölken med vallmofröna. Häll detta i smeten och rör om. 

    Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner detta i smeten. Grädda i ca 30 minuter. 

    Under tiden som kakan gräddas kan man göra en sugarpaste genom att blanda 1,5 dl socker med 1 pressad citron.  Detta bres sedan på kakan direkt när den kommer ut ur ugnen. Servera kakan med lenomcurdgrädde som du får genom att blanda 2 delar lemoncurd och 3 delar grädde.