Citron- och vallmokaka
Detta är en fräsh kaka som passar både ung som gammal.
Fri från
Mjölk & laktosfritt
Mjölk & laktosfritt
Ingredienser
Så gör du
- 2 dl mjölk kan ersättas med laktosfri mjölk eller soja/havre/ris mjölk
- 6 msk blå vallmofrö
- 300 g smör
- 3 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 6 st ägg separerade
- 300 g vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk rivet citronskal
- 1 nypa salt
Sätt ugnen på 175 grader.
Koka upp mjölken och tillsätt vallmofröna och låt det svalna. Vispa under tiden smör, socker och vaniljsocker till en luftig massa. Tillsätt en äggula i taget och vispa mellan omgångarna.
Sikta ihop vetemjöl, salt och bakpulver. Vänd ner detta i smörblandningen. Riv citronen och blanda det i mjölken med vallmofröna. Häll detta i smeten och rör om.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner detta i smeten. Grädda i ca 30 minuter.
Under tiden som kakan gräddas kan man göra en sugarpaste genom att blanda 1,5 dl socker med 1 pressad citron. Detta bres sedan på kakan direkt när den kommer ut ur ugnen. Servera kakan med lenomcurdgrädde som du får genom att blanda 2 delar lemoncurd och 3 delar grädde.