Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(15)

Citronkaka

Recept på både ljuvligt vacker och minst lika god och saftig sockerkaka med en frisk smak av citron och vanilj.

baka.se

Vote
(15)
Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 100 g smält smör (bryn gärna)
  • 2 dl neutral olja
  • 5 st ägg (stl L)
  • 4.5 dl socker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 st citroner (ca 1 dl saft + skal)
  • 3 tsk bakpulver
  • 5.5 dl mjöl
  • 1 tsk salt
  1. Smält smöret och tillsätt olja och citronsaft + skal i kastrullen, ställ åt sidan så länge. Vispa ihop ägg och socker riktigt pösigt med elvisp (skall se ut som vispad grädde).
  2. Blanda ihop alla torrvaror och vänd ner i äggvispet tillsammans med smör/olja/citronblandningen. Vänd runt alla ingredienser så du får en slät smet, men ändå bevarar luften från äggvispet.
  3. Häll smeten i din smorda Nordic Ware form som rymmer 2.3 l. Grädda på 165 grader i ca 50 min (kolla med en teststicka så att din kaka är klar då alla ugnar skiljer sig åt i temperatur). Låt kakan svalna i formen innan du vänder upp den. Pudra ev.lite florsocker över kakan för fin effekt.

Nordic Ware

Nordic Ware® Classic fluted loaf-sockerkaksform
Nordic Ware® Heritage bundtlette-sockerkaksform