Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

God äppelkaka

En härligt saftig och god äppelkaka med ett smultäcke. Perfekt för sommardagar i hängmattan

Melita

Vote
(2)

Fri från

Mjölk & laktosfritt

Mjölk & laktosfritt

Räcker till 1 stor kaka

Räcker till...

1 stor kaka

Ingredienser

Så gör du

Botten
  • 170 g smör , går bra med margarin
  • 170 g strösocker
  • 180 g mjöl
  • 4 st ägg
  • 1 tsk bakpulver
Fyllning
  • 4 st äpplen , jag använder granny smith
  • 2 msk smör , ca
  • 2 msk pressad citron
  • 2-3 msk råsocker
  • 3 msk kanel
Topping
  • 120 g mjöl
  • 70 g strösocker
  • 70 g smör
  • 1/2 tsk kanel
Botten
  • Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget och rör ordentligt mellan omgångarna. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i äggblandningen. 

Fyllning
  • Skala och skär äpplena i jämna skivor eller klyftor. Stänk över citronsaft så att de inte blir bruna. Stek de i smör tillsammans med kanel och råsocker. Stek de mjuka och låt sedan svalna. Vill du ha mer hetta och smak så tillsätt lite malen ingefära. 

Topping
  • Blanda alla ingredienserna tills det blir en smulig massa.

    Häll bottensmeten i en smörad och bröad form. Fördela de smörstekta äpplena jämnt över smeten. Smula till sist över smuldegen. Grädda ca 15 -25 minuter i 175 grader. Pudra med florsocker innan servering.