God äppelkaka
En härligt saftig och god äppelkaka med ett smultäcke. Perfekt för sommardagar i hängmattan
Fri från
Mjölk & laktosfritt
Mjölk & laktosfritt
Räcker till 1 stor kaka
1 stor kaka
Ingredienser
Så gör du
Botten
- 170 g smör , går bra med margarin
- 170 g strösocker
- 180 g mjöl
- 4 st ägg
- 1 tsk bakpulver
Fyllning
- 4 st äpplen , jag använder granny smith
- 2 msk smör , ca
- 2 msk pressad citron
- 2-3 msk råsocker
- 3 msk kanel
Topping
- 120 g mjöl
- 70 g strösocker
- 70 g smör
- 1/2 tsk kanel
Botten
Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget och rör ordentligt mellan omgångarna. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i äggblandningen.
Fyllning
Skala och skär äpplena i jämna skivor eller klyftor. Stänk över citronsaft så att de inte blir bruna. Stek de i smör tillsammans med kanel och råsocker. Stek de mjuka och låt sedan svalna. Vill du ha mer hetta och smak så tillsätt lite malen ingefära.
Topping
Blanda alla ingredienserna tills det blir en smulig massa.
Häll bottensmeten i en smörad och bröad form. Fördela de smörstekta äpplena jämnt över smeten. Smula till sist över smuldegen. Grädda ca 15 -25 minuter i 175 grader. Pudra med florsocker innan servering.