Julgranskaka
Recept på en mjuk och saftig kaka med överraskning i mitten! Passar perfekt på dessertbordet till jul.
Till receptet behövs en långpanna ca 22x30 cm och en avlång brödform. Dessutom behöver du ett pepparkaksmått i form av en gran som inte är högre än brödformen.
Räcker till 1 st kaka
1 st kaka
Ingredienser
Så gör du
Julgran
- 125 g mjukt smör
- 1,5 dl socker
- 1 tsk Dr. Oetker Pepparmintsarom
- 2 st ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk Dr. Oetker bakpulver
- ca 0,5 tsk Dr. Oetker Grön Gelfärg
Chokladkaka
- 225 g mjukt smör
- 2,5 dl socker
- 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
- 4 st ägg
- 1 dl Dr. Oetker Kakao
- 3,5 dl vetemjöl
- 2 tsk Dr. Oetker bakpulver
- 1 dl mjölk
Rör samman smör, socker och pepparmintsarom till granen. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ned gelfärgen. Blanda mjöl och bakpulver och blanda samman smeten utan att röra för mycket. Häll degen i en smord långpanna. Grädda mitt i ugnen vid 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna något.
Ta ut granar med pepparkaksmått och stapla dem liggandes ovanpå varandra.
Chokladkaka:
Rör samman smör, socker och vaniljsocker. Vispa ned äggen, ett i taget. Rör ihop kakao, vetemjöl och bakpulver och vänd ned det i smeten.
Häll lite av smeten i sockerkaksformen. Ställ julgranarna i formen intill varandra i en lång rad. Täck granarna med smet, först på sidorna och sedan ovanpå. Grädda vid 150 grader i ca 50 minuter. Låt kakan svalna på ugnsgaller.
Skär kakan i tjocka skivor innan servering, så den dekorativa granen syns.