Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(37)

Kanelkolakaka

En saftig kaneldoftande kaka med kolasås och krämig cream cheese frosting.

baka.se

Vote
(37)

Räcker till 1 st kaka (23-25 cm)

Räcker till...

1 st kaka (23-25 cm)

Kategorier
Recepttyp Mjuka kakor

Ingredienser

Så gör du

Kaka
  • 4 st ägg stl L
  • 1,5 dl socker
  • 2 dl olja exvis rapsolja
  • 0,5 dl starkt kaffe
  • 1 dl ljus sirap
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 msk kanel
  • 1 krm salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
Kolasås
  • 2 dl grädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 25 g smör
  • 1 tsk kanel
Cream cheese frosting
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 300 g färskost
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 msk whiskey eller annan smaksättning (kan uteslutas)
Topping
  • 125 g valnötter
  • flingsalt
Kakan
  1. Sätt ugnen på 175°c varmluft och Förbered en springform som är ca 23-25 cm I diameter, (smöra och bröa).
  2. Vispa ihop ägg och socker riktigt fluffigt, vispa även i olja och sirapen. Vänd ner kaffet och sikta sedan ner samtliga torrvaror. Vänd runt så att du får en slät smet.
  3. Häll i springformen och grädda i ca 45-55 min ( känn efter med provsticka då gräddningstiden varierar beroende på ugn, och vilken form du använder).
Kolasås
  1. Lägg samtliga ingredienser I en rymlig tjockbottnad kastrull, när smöret smälter så rör ihop allt.
  2. Låt sedan koka ihop, till en seg kolasås som skall hålla 110°c-112°c när den är klar . Låt svalna något men kolasåsen ska fortfarande vara lite varm när den läggs på kakan.
Cream cheese frosting
  1. Vispa ihop rumsvarmt smör med florsocker och vaniljsocker så att det blir riktigt mjukt och poröst.
  2. Tillsätt sedan färkosten lite åt gången medans du vispar, så att du får en smidig frosting. Tillsätt smaksättare( whiskey) om så önskas. Vispa tills frostingen går ihop och tjocknar.
Montering
  1. Förbered 125g valnötter genom att grovhacka och rosta lite lätt i ugn eller panna ( går bra att använda valnötterna naturella också ).
  2. Dela den avsvalnade kakan på mitten. Gör små hål i bottnarna med baksidan av en sked. Ringla kolasås på snittytan på båda delar så att det går in lite i kakan. Spara ca 1/4 dl kolasås som skall användas vid dekorering.
  3. Lägg bottendelen av kakan på ett fat och bred på hälften av creamcheesefrostingen, fördela hälften av valnötterna och lägg på toppdelen på kakan och spritsa eller bred på resterande frosting, strö kvarstående valnötter över och ringla kolasås på toppen, sist smular du en nypa flingsalt över.
  4. Låt gärna kakan stå till sig lite innan servering.