Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Kastrullkaka

En snabb, enkel och god kaka som inte tar alltför mycket disk utan det är bara en lagom stor kastrull som du behöver tillsammans med en slev. 

lanie459

Vote
(1)

Räcker till 1 springform

Räcker till...

1 springform

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 125 gram smör
  • 1,5 dl socker
  • 1 st ägg
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 st skalade och klyftade äpplen
  • 1 tsk strösocker (att lägga över äppelklyftorna)
  • 1 tsk kanel (att lägga över äppelklyftorna)
  • flagad mandel (topping)
  • pärlsocker (topping)
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en springform/pajform. 

  2. Förbered äpplena. Skala och klyfta. Lägg klyftorna i en bunke och strö över 1 tsk socker och 1 tsk kanel. Rör runt så att äpplena blir täckta. Låt stå en stund.

  3. Ta fram en kastrull. Smält 125 gram smör. 

  4. Häll i socker och ta av kastrullen från plattan. Rör runt så att sockret smälter. 

  5. Knäck i ägget och rör snabbt.

  6. Lägg i vetemjöl och bakpulver och rör till en slät smet. Vill man ha en extra liten vaniljsmak så kan man lägga till 1 tsk vaniljsocker eller liknande. 

  7. Häll smeten i formen. 

  8. Placera ut de förberedda äppelklyftorna. Strö över ev. pärlsocker och/eller flagad mandel. 

  9. In i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. 

    Blir som godast när kastrullkakan serveras varm/ljummen tillsammans med vaniljvisp. Man kan även byta ut äpplen mot hallon, blåbär osv.