Kastrullkaka
En snabb, enkel och god kaka som inte tar alltför mycket disk utan det är bara en lagom stor kastrull som du behöver tillsammans med en slev.
Räcker till 1 springform
1 springform
Ingredienser
Så gör du
- 125 gram smör
- 1,5 dl socker
- 1 st ägg
- 1,75 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 2 st skalade och klyftade äpplen
- 1 tsk strösocker (att lägga över äppelklyftorna)
- 1 tsk kanel (att lägga över äppelklyftorna)
- flagad mandel (topping)
- pärlsocker (topping)
Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en springform/pajform.
Förbered äpplena. Skala och klyfta. Lägg klyftorna i en bunke och strö över 1 tsk socker och 1 tsk kanel. Rör runt så att äpplena blir täckta. Låt stå en stund.
Ta fram en kastrull. Smält 125 gram smör.
Häll i socker och ta av kastrullen från plattan. Rör runt så att sockret smälter.
Knäck i ägget och rör snabbt.
Lägg i vetemjöl och bakpulver och rör till en slät smet. Vill man ha en extra liten vaniljsmak så kan man lägga till 1 tsk vaniljsocker eller liknande.
Häll smeten i formen.
Placera ut de förberedda äppelklyftorna. Strö över ev. pärlsocker och/eller flagad mandel.
In i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten.
Blir som godast när kastrullkakan serveras varm/ljummen tillsammans med vaniljvisp. Man kan även byta ut äpplen mot hallon, blåbär osv.