Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Kolabrownie

De här är godast när de är lite kalla. Gör bitarna små så får man ta två :)

sofia

Vote
(2)

Räcker till 1 st avlång form ca 20x30cm

Räcker till...

1 st avlång form ca 20x30cm

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Botten
  • 2 st ägg
  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 4-5 msk kakao
  • 1 nypa salt
Fyllning
  • 2 burkar kondenserad sötad mjölk (1 burk innehåller ca 390 g)
  • 2,5 dl nötter exempelvis hasselnötter, jordnötter, pekannötter
  • 50 g smör
  • 2 msk ljus sirap
Garnering
  • 200 g mörk choklad
  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Smält smöret och låt det svalna medan du vispar ägg och socker. Tillsätt sedan smöret.

  3. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten.

  4. Klä formen med bakplåtspapper. Fördela smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter. Botten ska vara lite kladdig. Låt svalna medan du förbereder fyllningen.

  5. Rosta nötterna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter tills dess att de fått en gyllenbrun färg.  Låt nötterna svalna och skala dem.

  6. Blanda kondenserad mjölk, smör och sirap i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp. Sänk värmen och låt det sedan puttra under omrörning i drygt 20 minuter tills dess att smeten blir tjock och får en gyllene färg. Fyllningen är klar när den släpper kastrullens botten.

  7. Blanda ner nötterna och bred ut fyllningen jämnt över botten. Ställ kakan att svalna.

  8. Smält chokladen och bred ut den som en glasyr på toppen av kakan. Ställ kakan i kylen så att chokladen stelnar.

  9. Lossa kakan ur formen och skär i rutor.