Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Mjuk apelsinkaka
Saftig och god apelsinkaka - perfekt att baka till adventsmyset och jul.
Räcker till 1 st kaka
Räcker till...
1 st kaka
Recepttyp
Mjuka kakor
Fruktkaka
Tillfälle
Jul
Ingredienser
Så gör du
- 150 g smör
- 1 dl olja
- 4,5 dl socker
- 2 msk vaniljsocker
- 4 st ägg
- 5,5 dl vetemjöl
- 2 st apelsiner finrivet skal och 1 dl av saften
- 100 g syltade apelsinskal
- 3 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 100 g mörk choklad
Glasyr
- 2 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk apelsinsaft
Apelsinkaka
- Vispa ihop rumstempererat smör med oljan, sockret och vaniljsockret till en fluffig massa. Tillsätt sedan äggen ett åt gången ( vispa någon minut emellan).
- Tillsätt sedan apelsinskal och apelsinsaft under vispning.
- Sikta sedan ner mjöl, bakpulver och salt.
- Vänd ihop till en jämn smet och tillsätt sist choklad och syltade apelsinskal.
- Häll i en smörad och bröad form som rymmer ca 2,4 l, vi har använt oss av Nordic Ware Heritage.
- Grädda på 165°c i drygt en timme. Ugnar skiljer sig åt så ha koll och kolla med teststicka för att vara säker på att den är klar.
Glasyr
- Rör ihop ingredienserna till en lagom rinnig glasyr och ringla den över den avsvalnade kakan.