Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(3)

Mjuk apelsinkaka

Saftig och god apelsinkaka - perfekt att baka till adventsmyset och jul.

baka.se

Vote
(3)

Räcker till 1 st kaka

Räcker till...

1 st kaka

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 150 g smör
  • 1 dl olja
  • 4,5 dl socker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 4 st ägg
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 2 st apelsiner finrivet skal och 1 dl av saften
  • 100 g syltade apelsinskal
  • 3 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g mörk choklad
Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk apelsinsaft
Apelsinkaka
  1. Vispa ihop rumstempererat smör med oljan, sockret och vaniljsockret till en fluffig massa. Tillsätt sedan äggen ett åt gången ( vispa någon minut emellan).
  2. Tillsätt sedan apelsinskal och apelsinsaft under vispning.
  3. Sikta sedan ner mjöl, bakpulver och salt.
  4. Vänd ihop till en jämn smet och tillsätt sist choklad och syltade apelsinskal.
  5. Häll i en smörad och bröad form som rymmer ca 2,4 l, vi har använt oss av Nordic Ware Heritage.
  6. Grädda på 165°c i drygt en timme. Ugnar skiljer sig åt så ha koll och kolla med teststicka för att vara säker på att den är klar.
Glasyr
  • Rör ihop ingredienserna till en lagom rinnig glasyr och ringla den över den avsvalnade kakan.