Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Mjuk pepparkaka med vitchokladglasyr
Julens måstekaka här toppad med vitchokladglasyr och lingon.
Räcker till 1 st kaka
Räcker till...
1 st kaka
Recepttyp
Mjuka kakor
Mjuk pepparkaka
Tillfälle
Jul
Smak av pepparkakor
Ingredienser
Så gör du
- 200 g brynt smör
- 1 dl neutral matolja
- 4 st ägg
- 4,5 dl socker
- 5,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl gräddfil
- 1,5 dl rårörda lingon
- 1 msk vaniljsocker
- 1 fp pepparkakskrydda (18g)
- 1 msk kanel
- 1 msk bakpulver
- 1 tsk salt
Glasyr
- 100 g smör
- 1 msk vaniljsocker
- 1,5 dl florsocker
- 3 msk mjölk
- 75 g vit choklad
- salt en gnutta för avsmakning
- Smält smöret , bryn gärna om du gillar det. Ställ sedan åt sidan för att svalna lite.
- Vispa ihop ägg och socker riktigt pösigt, skall bli till vitt fluff.
- Blanda sedan ihop alla torrvaror och sikta ner i äggvispet. Vänd runt så att det blir klumpfritt.
- Tillsätt olja, rårörda lingon och gräddfil i det smälta smöret ( gör inget att blandningen skär sig). Vänd ner detta i äggsmeten och rör runt så att allt blandas.
- Häll sedan smeten i din smorda och bröade form som rymmer minst 2,4 L . Vi har använt oss av Nordic Ware-formen Krona.
- Grädda på 165 °c ca en timme ( kolla med en teststicka så att kakan är klar då alla ugnar är olika). Låt kakan svalna en liten stund i formen och stjälp sedan upp den.
Glasyr
- Smält smör och rör i vaniljsocker, florsocker och mjölk.
- Koka ihop under omrörning, tag av från plattan och tillsätt den vita chokladen rör ihop så att den smälter.
- Häll glasyren över kakan när den svalnat något, dekorera gärna med lite lingon och lingonris