Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Mjuk pepparkaka med vitchokladglasyr

Julens måstekaka här toppad med vitchokladglasyr och lingon.

baka.se

Vote
(2)

Räcker till 1 st kaka

Räcker till...

1 st kaka

Ingredienser

Så gör du

  • 200 g brynt smör
  • 1 dl neutral matolja
  • 4 st ägg
  • 4,5 dl socker
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1,5 dl rårörda lingon
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 fp pepparkakskrydda (18g)
  • 1 msk kanel
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk salt
Glasyr
  • 100 g smör
  • 1,5 dl vaniljsocker
  • 3 msk mjölk
  • 75 g vit choklad
  • salt en gnutta för avsmakning
  1. Smält smöret , bryn gärna om du gillar det. Ställ sedan åt sidan för att svalna lite.
  2. Vispa ihop ägg och socker riktigt pösigt, skall bli till vitt fluff.
  3. Blanda sedan ihop alla torrvaror och sikta ner i äggvispet. Vänd runt så att det blir klumpfritt.
  4. Tillsätt olja, rårörda lingon och gräddfil i det smälta smöret ( gör inget att blandningen skär sig). Vänd ner detta i äggsmeten och rör runt så att allt blandas.
  5. Häll sedan smeten i din smorda och bröade form som rymmer minst 2,4 L . Vi har använt oss av Nordic Ware-formen Krona.
  6. Grädda på 165 °c ca en timme ( kolla med en teststicka så att kakan är klar då alla ugnar är olika). Låt kakan svalna en liten stund i formen och stjälp sedan upp den.
Glasyr
  1. Smält smör och rör i vaniljsocker, florsocker och mjölk.
  2. Koka ihop under omrörning, tag av från plattan och tillsätt den vita chokladen rör ihop så att den smälter.
  3. Häll glasyren över kakan när den svalnat något, dekorera gärna med lite lingon och lingonris