Mormors äppelkaka
Visst har allas mormor ett sånt där recept som man bara längtar efter att få? Min mormor har massa såna recept! Hennes äppelkaka är ett sånt!
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Räcker till 1 st kaka
1 st kaka
Ingredienser
Så gör du
- 3 st ägg
- 3 dl socker
- 3 dl mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1-2 st äpplen
- smör
- kanel & socker
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver i en skål för sig och rör sen ner i äggsmeten. Smöra och bröa en form. Ca 22-24 cm i diameter. OBS använd helst inte form med löstagbar botten! Häll smeten i formen. Skala och skär äpplena i klyftor. Tryck ner äppelbitarna en liten bit ner i smeten.
Ta en osthyvel och håll under varmt rinnande vatten, hyvla sen smör och lägg ovanpå äpplen. Täck hela formen. Du kommer behöva skölja osthyveln upprepade gånger för att smöret inte ska fastna. Strö socker och kanel över.
Grädda kakan långt ner i ugnen i ca 45 min. Viktigt! Om du använder en form med löstagbar botten måste du ställa en plåt eller liknande under för smöret kommer rinna igenom formen! Vakta kakan noga för den bränns lätt. När kakan fått önskad färg täck den med lite folie och grädda sen klart.
Låt svalna något innan ni äter. God som den är men ännu godare med vaniljsås till!