Morotskaka
Något så busenkelt som morotskakan som kan bli så lyxigt gott. Se till att du inte snålar med frostingen bara.
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Räcker till 24 rutor
24 rutor
Ingredienser
Så gör du
Morotskaka:
- 4 dl vetemjöl
- 4 dl strösocker
- 4 tsk bakpulver
- 4 tsk vaniljsocker
- 4 st ägg
- 4 st morötter , mellanstora, ca 6 dl rivna
- 200 g smör , normalt saltat, smält
- 0,5 tsk malen kanel , kan ev uteslutas
Färskost frosting:
- 200 g färskost (Philadelphia typ)
- 50 g smör ,normalsaltat, rumsvarmt
- 2 dl florsocker
Morotskaka:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla eller klä en 20X30 cm plåt med bakplåtspapper.
Blanda i en bunke mjöl, bakpulver och vaniljsocker samt ev malen kanel.
I en annan bunke vispa luftigt äggen och strösocker.Vispa mjölblandningen i äggsmeten och blanda i sist smör och rivna morötter.
Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen för ca 20 minuter eller tills kakan har stelnat och fått fin färg.
Låt den kallna i formen under en köksanduk innan du lägger på frosting och skär den i bitar.
Färskost frosting:
Vispa smöret vit och fluffigt.
Vispa färskosten för sig och blanda med smöret.Under fortsatt vispning häll florsocker, ca 1/2 dl åt gången.
Vill du färga eller smaksätta din frosting gör du det sist.
Jag har blivit helt galen i Bubbelgum essens så nu för tiden smaksätter jag ALLT med den. Jag "tappade" två droppar även i denna frosting. Jag överdriver inte när jag säger att det gav morotskakan den där pricken över i-et, hur konstigt det än låter.