Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(8)

Morotskaka med hasselnötspraliné

Recept på en liten lyxigare morotskaka som är fylld med både karmelliserad hasselnötspraliné, morotsmarmelad och en krämig cream cheese frosting. Även smaker av apelsin, kardemumma och ingefära smyger sig in i kakan. Ja, ni hur själva vad gott!

baka.se

Vote
(8)

Räcker till 1 sats

Räcker till...

1 sats

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Morotskaka
  • 150 g Olja neutral
  • 150 g Smör
  • 270 g Strösocker
  • 100 g Mjukt farinsocker
  • 300 g Rivna morötter
  • 4 st Ägg stora
  • 330 g Vetemjöl
  • 1 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 1 tsk Dr. Oetker bikarbonat
  • 0,5 tsk Salt
  • 0,5 tsk Finhackad syltad ingefära
  • 1 msk Spad från inlagd ingefära
  • 1 tsk Mald kardemumma
  • 0,5 tsk Kanel
Cream cheese frosting
  • 150 g Smör
  • 300 g Philadelphia ost
  • 1 tsk Taylor & Colledge vaniljpasta
  • 250 g Florsocker
Morotsmarmelad
  • 200 g Finrivna morötter
  • 75 g Apelsinsaft från 2-3 apelsiner
  • 175 g Syltsocker
  • 1 tsk Mald kardemumma
  • 1 tsk Kanel
  • 2 msk Finhackad inlagd ingefära
  • 1 msk Spad från ingefära
Hasselnötspraliné
  • 200 g Hasselnötter
  • 100 g Strösocker
  • Flingsalt
  • 1-2 msk Eventuellt olja neutral
Morotskaka
  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft, eller 175 grader vanlig ugn, och smörj och bröa en sockerkaksform.
  2. Smält och bryn smöret gyllenbrunt. Kylslå smöret genast genom att sänka ner kastrullen i kallt vatten. Lå smöret svalna och tills det blir trögflytande.
  3. Riv morötterna fint, men grovriv en morot för textur.
  4. Finhacka ingefäran.
  5. Vispa ihop olja, smör och socker till en jämn smet.
  6. Vispa upp äggen i en skål och tillsätt lite i taget av sockersmeten under vispning. Det gör inget om smeten skär sig.
  7. Blanda ihop alla torra ingredienser och kryddor i en bunke och blanda noga. Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd samman med en slickepott till en jämn smet. Tillsätt de rivna morötterna, ingefäran samt spad.
  8. Fördela smeten i sockerkaksformen. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 - 60 grader. Kakan ska vara helt torr när den är klar. Låt kakan svalna.
Cream cheese frosting
  1. Bryn smöret och kylslå. Låt smöret svalna, men det ska fortfarande vara smält.
  2. Sikta ner florsocker i en bunke och tillsätt färskost och vaniljpastan och vispa samman med elvisp. Vispa på låg hastighet och ha i lite av smöret i taget. Vispa tills frostingen blir tjock och krämig.
  3. Häll upp i en spritspåse med valfri tyll.
Morotsmarmelad
  1. Riv morötterna, pressa ur saft ur apelsinerna och finhacka ingefäran. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp.
  2. Låt puttra på medelvärme tills den tjocknat, rör om då och då.
  3. Smaka av med spad.
Hasselnötspraliné
  1. Rosta hasselnötterna i torr panna eller i ugn på hög värme (gnugga av skalet om du vill).
  2. Smält sockret till gyllenbrunt och häll i nötterna. Rör runt så de täcks av sockret
  3. Häll ut blandningen på en silikonmatta eller bakplåtspapper och strössla över med lite flingsalt och låt stelna.
  4. Mixa i blandningen med en mixer tills de smälter tills det blir en smet. Är den för tjock så kn du tillsätta lite olja och mixa lite till. Pralinén ska bli trögflytande.
Montering
  1. Skär ut ett tunt lock på kakan. Gröp sedan ur kakan, spara på kakbitarna.
  2. Fyll hålet med ett lager hasselnötspraliné, spara lite, och sedan med ett lager med marmelad. Tryck tillbaka kakbitarna.
  3. Spritsa eller bred på ett tjockt lager med frosting. Spritsa in lite mer praliné i frostingen som en liten gömma.
  4. Lägg på locket och sikta över florsocker.
  5. Garnera med små morotsrullar.