Saftig choklad och kaffekaka med glasyr
Prova denna chokladkaka, kommer inte att ångra er.
Himmelsk chokladkaka, saftig och med en perfekt smak av både choklad och kaffe. Passar till både vuxna och barn. Men denna blir såååå saftig att man bara vill ha mer. Glaserar och garnerar man den då blir den hur lyxig som helst.
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Räcker till 12 bitar
12 bitar
Ingredienser
Så gör du
Ingredienser smet:
- 225 g smör
- 400 g socker
- 60 g kakao
- 1,1 dl kaffe bryggd
- 2,4 dl filmjölk el. gräddfil
- 2 st ägg stora
- 1 msk vaniljpulver
- 250 g vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 0,25 tsk salt
Glasyr:
- 115 g choklad ljus eller mörk
- 50 g smör
- 0,5 dl vispgrädde
- 1 dl bär eller frukt ev
Sätt ugnen på 175 º. Smörj och mjöla en form.
I en kastrul smält smöret och kakao på spisen. Blanda i kaffet och ta bort från värmen.
Blanga i socker, gräddfil, vanilj och ägg i den varma chokladsmeten.
I en annan skål blanda mjöl, bikarbonat och salt.
Blanda i chokladsmeten, blanda väl.
Häll i formen och grädda i nedersta delen av ugnen för ca 40 minuter, tills ytan känns torr och kakan släpper formens kanter.
Lät den kallna i formen för ca 20 minuter. Förbered glasyren under tiden.
Värm grädde och smör på spisen tills smöret har smält. Blanda i chokladen i bitar och rör om tills all choklad har smält och du får en len sås. Låt såsen kallna lite ifall den är för tun. Vänd kakan över till en serveringsfat.
Häll över den något avsvalnad chokladsåsen. Garnera ev med frukt eller bär. Förvara kakan täckt på ett svalt ställe så håller den sig saftig minst 4 dagar.