Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(4)

Saftig choklad och kaffekaka med glasyr

Prova denna chokladkaka, kommer inte att ångra er.

Himmelsk chokladkaka, saftig och med en perfekt smak av både choklad och kaffe. Passar till både vuxna och barn. Men denna blir såååå saftig att man bara vill ha mer. Glaserar och garnerar man den då blir den hur lyxig som helst.

Vote
(4)

Fri från

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Räcker till 12 bitar

Räcker till...

12 bitar

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Ingredienser smet:
  • 225 g smör
  • 400 g socker
  • 60 g kakao
  • 1,1 dl kaffe bryggd
  • 2,4 dl filmjölk el. gräddfil
  • 2 st ägg stora
  • 1 msk vaniljpulver
  • 250 g vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,25 tsk salt
Glasyr:
  • 115 g choklad ljus eller mörk
  • 50 g smör
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 dl bär eller frukt ev
  1. Sätt ugnen på 175 º. Smörj och mjöla en form. 

  2. I en kastrul smält smöret och kakao på spisen. Blanda i kaffet och ta bort från värmen. 

  3. Blanga i socker, gräddfil, vanilj och ägg i den varma chokladsmeten.

  4. I en annan skål blanda mjöl, bikarbonat och salt.

  5. Blanda i chokladsmeten, blanda väl.

  6. Häll i formen och grädda i nedersta delen av ugnen för ca 40 minuter, tills ytan känns torr och kakan släpper formens kanter.

    Lät den kallna i formen för ca 20 minuter. Förbered glasyren under tiden.

  7. Värm grädde och smör på spisen tills smöret har smält. Blanda i chokladen i bitar och rör om tills all choklad har smält och du får en len sås. Låt såsen kallna lite ifall den är för tun. Vänd kakan över till en serveringsfat.

  8. Häll över den något avsvalnad chokladsåsen. Garnera ev med frukt eller bär. Förvara kakan täckt på ett svalt ställe så håller den sig saftig minst 4 dagar.