Saftig rabarberkaka
Saftig, mjuk och himmelskt god rabarberkaka som är enkel att göra. Vill du lyxa gärna till det servera kakan med glass eller vaniljsås till. Själv föredrar jag den med bara florsocker på. Då känner man den smöriga, vaniljdoftande och lite sötsura smaken som bäst.
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Räcker till 10-12 bitar
10-12 bitar
Ingredienser
Så gör du
Fyllning:
- 3-4 st rabarberstjälkar
- 1,5 tsk malen kardemumma
- 0,5 dl florsocker
- 1 msk maizena majsstärkelse
Kaksmet:
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2,5 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 75 g smör , normalt saltat, smält
- 1,5 dl mjölk
- 4,5 dl vetemjöl
Fyllning:
Sätt ugnen på 175º. Klä en form med bakplåtspapper.
Skala och skär rabarberstängerna i långa remsor. Använd potatisskalaren.Värm dem i mikron i någon minut så att de blir varma. Då mjuknar dem snabbare i ugnen och även suger åt sig socker- och kardemummablandningen.
Häll kardemumma, florsocker och maizena över rabarberremsorna i skål och blanda väl. Låt dem vila tills du förbereder smeten.
Kaksmet:
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en form, ca 22 x 31 cm fyrkantig eller en ca 23-25 cm rund.
Lägg rabarberremsorna som en snurra, börja i mitten och snurra, snurra utåt som i bilden, tätt ihop och lätt intryckta i smeten.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min (känn med en tandpetare när kakan är klar).
Låt kakan svalna i formen och sikta över florsocker precis innan servering.