Ingredienser
Så gör du
- 2 dl mjölk
- 50 g smör
- 6 dl vetemjöl
- 0,75 dl socker
- 50 g jäst
- 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
- 1 knivsudd salt
- 1 st ägg
Fyllning
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
- 100 g Dr. Oetker mandelspån
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt blandningen bli ljummen. Tillsätt jäst och rör tills den löst sig.
Blanda samman mjöl, socker, vaniljsocker och salt i en degbunke. Tillsätt jästmjölken samt ägget och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 minuter på dragfri plats.
Smörj en långpanna (cirka 30 x 40 cm) eller täck den med bakplåtspapper. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den ordentligt. Tryck ut degen i långpannan så den täcker hela botten. Låt jäsa ca 15 minuter.
Gör små fördjupningar i kakan med cirka 3 cm mellanrum. Lägg en liten smörklick i varje fördjupning. Blanda socker och vaniljsocker och strö detta över degen omväxlande med mandelspån. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 15 minuter i 200° C (varmluft 180° C). Låt kakan svalna under bakduk.