Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Smörkaka med mandelspån

Vote

Räcker till ca 20 bitar

Räcker till...

ca 20 bitar

Kategorier
Recepttyp Mjuka kakor

Ingredienser

Så gör du

  • 2 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 6 dl vetemjöl
  • 0,75 dl socker
  • 50 g jäst
  • 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 1 knivsudd salt
  • 1 st ägg
Fyllning
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 100 g Dr. Oetker mandelspån
  1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt blandningen bli ljummen. Tillsätt jäst och rör tills den löst sig.

  2. Blanda samman mjöl, socker, vaniljsocker och salt i en degbunke. Tillsätt jästmjölken samt ägget och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 minuter på dragfri plats.

  3. Smörj en långpanna (cirka 30 x 40 cm) eller täck den med bakplåtspapper. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den ordentligt. Tryck ut degen i långpannan så den täcker hela botten. Låt jäsa ca 15 minuter.

  4. Gör små fördjupningar i kakan med cirka 3 cm mellanrum. Lägg en liten smörklick i varje fördjupning. Blanda socker och vaniljsocker och strö detta över degen omväxlande med mandelspån. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 15 minuter i 200° C (varmluft 180° C). Låt kakan svalna under bakduk.