Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(3)

Sockerkaka med choklad och blåbärsfrosting

Recept på saftig sockerkaka med len frosting och ljuv smak av choklad och blåbär.

Vote
(3)

Räcker till ca 12 bitar (1 sockerkaka i brödform)

Räcker till...

ca 12 bitar (1 sockerkaka i brödform)

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Ingredienser smet:
  • 230 g mjöl (minus 3 rejäla matskedar)
  • 3 rejäla msk kakao (ersätter mjölet med kakao)
  • 2½ tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 200 g Ricotta färskost
  • 150 g smör (rumstempererat)
  • 300 g strösocker
  • 3 ägg rumstempererade
  • ev. florsocker att sikta över den färdiga kakan
Ingredienser frosting:
  • 100 g färskost typ philadelphia
  • 75 g florsocker
  • 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 2 tsk blåbärspulver
  • ev. mjölk att få frostingen till önskad konsistens
  1. Sätt ugnen på 180º C.

    Smörj och mjöla en brödform. Skaka bort överskottet av mjöl.

    Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vanilj och salt i en skål och ställ åt sidan.

    Vispa i en annan skål ost, smör och strösocker. Det ska vara vitt och luftigt.

    Under fortsatt vispning blanda i ett ägg i taget. Vispa väl mellan varje ägg. Smeten kan skära sig lite men det är helt i sin ordning.

    Vispa i mjölblandningen på låg hastighet tills allting är blandat.

    Häll smeten i formen, jämna toppen med en slickepott.

    Grädda i mitten av ugnen för ca 45 minuter. Sänk värmen till 150 º efter 15- 20 minuter ifall att toppen börjar bli brun. Gör tandpetartestet innan du tar ut kakan. (Tandpetaren ska vara torr när du sticker i den mitt i kakan och tar upp den igen).

    Låt sockerkakan svalna i formen på galler för 15 minuter.

    Ta ut kakan ur formen försiktigt och låt den kallna helt.

    Vispa ost med florsocker och vaniljsocker.

    Blanda i blåbärspulvret och rör väl. Tillsätt mjölk till önskad konsistens.

    Lägg den på toppen på den kalla sockerkakan och låt den rinna ner på kanterna.

  2. Det går självklart att använda färska eller frysta blåbär eller andra bär för den delen. Jag älskar kombon blåbär och choklad. Förvaras kallt och då håller den väldigt länge, och framför allt håller kakan sig saftig.