Sockerkaka med mandel, äpple och salt kolasås
En saftig och god mandelsockerkaka med rivet äpple toppad med kolasås och en gnutta salt.
Räcker till 1 normalstor sockerkaka
1 normalstor sockerkaka
Ingredienser
Så gör du
- 200 g smör
- 1 1/2 dl rårörsocker
- 1 dl strösocker
- 3 st ägg
- 2 dl mandelmjöl eller mal mandel
- 2 dl vetemjöl
- 1 st finrivet äpple
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
Salt kolasås
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk smör
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa smör och socker krämigt.
Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje.
Blanda mandelmjöl, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner i ägg/smörsmeten.
Tillsätt det finrivna äpplet och ev en skvätt mjölk och rör i hop till en smidig smet.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda 35-40 minuter beroende på formens storlek och utseende.
Känn med en baksticka.
Låt kakan svalna.
Salt kolasås
Blanda alla ingredienser till kolasåsen utom vaniljsocker, smör och flingsalt, och låt det koka ihop i en kastrull till en kolasås. Brukar ta en 20 minuter. Ta den av värmen och tillsätt vaniljsocker och smör (och ev flingsalt.)
(Jag hade lite dåligt med tid och hällde ner lite ljus maizenaredning för att få en krämig konsistens trots kort koktid. Fungerade alldeles utmärkt)
Låt svalna en stund innan du ringlar såsen över kakan och strör flingsalt ovanpå.
Får du kolasås över gär den utmärkt att förvara i kyl och servera till exempel till glass. Supergott.