Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Sockerkaksdonuts med olika topping!
Recept på saftiga och ljuvligt goda donuts som toppats med 2 olika sorters glasyr.
Räcker till 24 st minidonuts
Räcker till...
24 st minidonuts
Recepttyp
Mjuka kakor
Ingredienser
Så gör du
Donut
- 75 g smör
- 50 g neutral olja
- 1 dl mjölk
- 1 st stort ägg
- 1.5 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl (180 g)
- 1.5 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
Förslag på smaksättning
- 1 tsk mortlad kardemumma
- 1 tsk malen kanel
- 1 msk vallmofrö
- 1 krm muskotnöt
- 0.5 g saffran (1 pkt)
Chokladglasyr
- 75 g chokladpellets Callebaut 54,5%
- 75 g grädde 40%
- 0.5 msk flytande honung
- 0.5 msk rumsvarmt smör
- 0.5 krm salt
Karamellglasyr
- 1.5 dl florsocker Salted Caramel
- 1 msk vatten
Donuts
- Värm ugnen till 220 grader. Smöra plåten ordentligt. Smält smöret, ta av från plattan och häll i oljan och mjölken. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en annan bunke. Tillsätt sen vätska och mjöl i äggblandningen, omväxlande lite i taget. Tillsätt ev valfri smaksättning och vänd runt med en slickepott. Sätt smeten på spritspåse och fyll donutplåtens hål upp till 3/4. Grädda i 8-10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna några minuter, ta sen ur formen för att svalna helt på galler innan du doppar dem i glasyr.
Chokladglasyr
- Mät upp chokladen i en liten bunke. Värm upp grädden och honung i en kastrull tills det precis börjar koka. Häll grädden över chokladen, låt stå ca 1 minut och rör sen slät. Tillsätt smör och salt. Rör försiktigt igen. Låt stå i rumstemperatur ca 1 timma tills ganaschen är lagom krämig att doppa donutsen i. Den skall vara ganska fast så den inte rinner av men är den för fast blir det svårt, så här får man hålla koll. Låt sen glasyren stelna helt på donuten.
Karamellglasyr
- Blanda florsocker och vatten i en liten bunke. Doppa donutsen i glasyren och låt torka.