Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(5)

Toscakaka

Recept på en mjuk toscakaka med ett tjockt täcke av knäckig toscaglasyr. En stor favorit när det ska bjudas på fika. Kakan är bakad i en form som är 22 cm i diameter.

baka.se

Vote
(5)
Kategorier
Recepttyp Mjuka kakor

Ingredienser

Så gör du

Toscakaka
  • 100 g Smör
  • 2 st Ägg
  • 1,5 dl Strösocker
  • 1 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 2 dl Vetemjöl
  • 0,5 dl Mjölk
Toscaglasyr
  • 100 g Dr. Oetker mandelspån
  • 100 g Smör
  • 1 dl Strösocker
  • 2 msk Vetemjöl
  • 2 msk Mjölk
Toscakaka
  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Smörj och bröa en springform som är ca 20-22 cm i diameter.
  3. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  4. Blanda ägg och socker i en bunke och vispa så att det bli vitt och pösigt. Tillsätt bakpulver och vispa lite till.
  5. Tillsätt mjöl, mjölk och det smälta smöret och blanda ihop till en jämn och fin smet.
  6. Häll smeten i den bröade formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter.
  7. Under tiden kakan gräddas ska du börja med att blanda ihop toscaglasyren så att den är helt klar inom 25 minuter.
Toscaglasyr
  1. Häll i alla ingredienser till toscaglasyren i en kastrull.
  2. Sätt plattan på svag värme och rör om under tiden smöret smälter. Rör hela tiden i kastrullen så att inte glasyren bränns.
  3. Höj värmen så att det börjar koka i glasyren i någon minut. Låt det därefter sjuda på svag värme i ca 10 minuter under omrörning så att den inte bränns.
  4. Tag ut kakan ur ugnen när den gräddats i 20-25 minuter och bred på glasyren.
  5. Nu ska kakan gräddas i ytterligare ca 15 minuter i mitten av ugnen, tills toscaglasyren har fått en fin gyllene yta.
  6. Låt kakan svalna något innan du tar ur den ur formen.