Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Vanilj och björnbärskaka
En enkel och god vanilj och björnbärskaka som försvinner fort! Denna kaka är ljuvligt god att äta på en gång med lite glass eller grädde till, men smakar nästan som allra godast efter ett dygn i kylen.
Räcker till 1 st kaka ca 24 cm
Räcker till...
1 st kaka ca 24 cm
Recepttyp
Mjuka kakor
Bärkaka
Ingredienser
Så gör du
Grundsmet
- 250 g smör
- 2 dl socker
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
Vaniljfyllning
- 2 st ägg stora
- 3 dl crème fraiche
- 300 g färskost
- 2 dl socker
- 2 msk vaniljsocker
- 150 g björnbär cirka
- Sätt ugnen på 175°c varmluft.
- Blanda snabbt ihop samtliga ingredienser till grundsmeten, enklast är att använda dig av en matberedare eller mixer men har du ingen så funkar vältvättade händer alldeles utmärkt för att lätt nypa ihop degen.
- När du har en smulig massa så fördela ca 3/4 av smulet i botten av en smord eller bakplåtspappersklädd springform med ca mått 23-24 cm.
- Tryck till smulorna ordentligt, och förgrädda botten ca 12 min.
- Resterande smulor skall användas på toppen av kakan så ställ åt sidan så länge.
- Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen förutom bären så att du får en slät smet.
- När botten är förgräddad så häll försiktigt på vaniljsmeten, strö över bär och avsluta med den resterande 1/4 av degsmulorna som du ställt åt sidan.
- In i ugnen och grädda ca 35-40 min. Då alla ugnar varierar så kan du ha lite koll genom att putta lite på formen, smeten skall då precis ha stannat och smulet uppepå skall bli gyllene.
- Låt kakan svalna lite innan du lossar på springformen.