Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Vaniljkaka med citronglasyr
Recept på saftig sockerkaka toppad med frisk och syrlig glasyr och färgglad frukt.
Räcker till 12 pcs
Räcker till...
12 pcs
Ingredienser
Så gör du
Sockerkakssmet
- 5,5 dl vetemjöl
- 2,5 dl strösocker
- 1,5 tsk Dr. Oetker bikarbonat
- 1 tsk Dr. Oetker bakpulver
- 2 tsk Taylor & Colledge vaniljpasta
- 3 st ägg mellanstora
- 2 dl mjölk
- 1 dl creme fraiche
- 225 g smält och avsvalnat smör
Glasyr och garnering
- 2 dl florsocker
- 1,5-2 msk citronsaft
- kanderad/torkad frukt, bär och ev. smulade maränger
- 1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugnsvärme. Smörja och mjöla en sockerkaksform på minst 2 liter och ställ åt sidan. Blanda de torra ingredienserna till smeten i en stor bunke, tillsätt smör, mjölk, ägg och creme fraiché och vispa till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 45–50 minuter. Ha koll på kakan de sista 10–15 minuterna så du vet om den är klar.
- Låt kakan vila i formen ca 10–15 minuter. Vänd sen upp och ner den på ett serveringsfat och låt den svalna under formen. Blanda florsocker och citronsaft till glasyren. Ringla över kakan och garnera.