Blåbärsmuffins med mandelmassa
Här kommer mitt recept på blåbärsmuffins med mandelmassa. Dessa muffins är grymt goda och saftiga, men blir snäppet godare om man överst tillsätter lite mandelmassa som sedan får smälta i ugnen medans muffinsen gräddas. Låter inte det gott?
Räcker till 12 st normalstora muffins
12 st normalstora muffins
Ingredienser
Så gör du
- 150 g smör
- 2 dl socker
- 2 st ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- ½ dl mjölk
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl blåbär
- 75-100 g skivad mandelmassa (ej riven)
Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut smöret och låt det stå i rumstemperatur i cirka 10 minuter. Lägg i smöret och sockret i en skål och vispa håer (med elvisp) tills smöret blit "vitt" och tills konsistensen verkar ha blivit aningen luftigare. Rör ner ett ägg åt gången, samtidigt som du vispar. Tillsätt sedan vaniljsockret och mjölken. Blanda vetemjölet och bakpulvret i en skål, gärna med gaffel så att allt blandas ordentligt.
Häll smeten i muffinsformar och fyll till lite mindre än hälften. Om du vill kan du fylla till hälften också, men absolut inte mer än så. Fördela blåbären jämnt i muffinsformarna, och tryck ner dem lite försiktigt. Skiva mandelmassan tunt och tryck ner dem lätt över blåbären. Grädda sedan muffinsen i mitten utav ugnen i cirka 15 minuter.Tips!
Om du vill så kan du ju också dekorera muffinsen när de är färdiggräddade och har svalnat. "White Chocolate Frosting", som ses på bilden nedan, passar t ex extra bra till just blåbärsmuffins!