Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Choklad/hasselnötshybrid

Orginalreceptet på macaron har jag hittat på Hello Sugar.

Strösselannat

Vote

Räcker till 12 st

Räcker till...

12 st

Ingredienser

Så gör du

  • Hasselnötsmacarons: ca 30 st
  • 120 g äggvitor, uppdelat i två skålar
  • 35 g socker
  • 150 g fint malna hasselnötter
  • 150 g florsocker minus 2 msk som ersätts med kakao
  • 150 g socker till sockerlag
  • 50 g vatten till sockerlag
  • lite smält choklad
Chokladcupcakes 12 st:
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 1,9 dl. socker
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 3/4 tsk bikarbonat
  • 0,9 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,9 dl mjölk
  • 0,5 dl olja
  • 0,9 dl kokande vatten
  • 1 st ägg
Nutellakräm:
  • 120 g Nutella
  • 120 g cream cheese
  1. 1. Sätt ugnen på 160 grader C.

  2. 2. Skålla hasselnötterna och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer hasselnötter än vad som krävs i receptet.

  3. 3. Sila de malda hasselnötterna så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.

  4. 4. Blanda hasselnötter och siftat florsocker och kakao i en bunke.

  5. 5. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.

  6. 6. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer.

  7. 7. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.

  8. 8. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.

  9. 9. Rör i 60 gram äggvita i nöt och florsockerblandningen.

  10. 10. Vänd i marängen i hasselnötsblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.

  11. 11. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.

  12. 12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen

  13. 13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.

  14. Smält chokladen och spritsa tunna linjer över macaronsen.

  15. Blanda ihop de torra ingredienserna till chokladcupcaksen.

  16. Vispa ihop de blöta och blanda sen ihop de båda.

  17. Fyll muffinsformar  till hälften som du placerat i en muffinsplåt.

  18. Baka i 175 grader ca 15 min

    Låt svalna

  19. Blanda ihop nutella och cream cheese.

    Spritsa en generös klick på varje cupcake och sätt dit hasselnöts macaronen lite på sniskan.