Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(9)

Cupcakes på ljus grundsmet

Cupcakes eller muffins, vad är egentligen skillnaden?

Den officiella förklaring till varför det heter Cupcakes är att namnet härstammar från 1800-talets Amerika. Många nybyggarhusmödrar saknade då hushållsvåg och använde därför ofta en kopp som bakmått för ingredienser. De tog en kopp av det ena och en kopp av det andra, vilket resulterade i att kakan fick namnet "kopp"kaka - cupcake.

Vote
(9)

Räcker till

Räcker till...

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 1,75 dl strösocker
  • 100 g osaltat smör
  • 3,75 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 st vaniljstång (eller 1 tsk vaniljsocker)
  • 1/4 tsk salt
  • 3 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • valfri smaksättning t ex citron eller kardemumma
Frosting
  • 150 g färskost
  • 50 g osaltat smör
  • 2,75 dl florsocker
  1. Värm ugnen till 200°C (180°C för varmluftsugn) och fördela muffinsformarna på en plåt. Vispa socker och smör pösigt.

  2. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt tills smeten blir jämn.

  3. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den. Blanda vaniljkornen (eller vaniljsockret) i mjölet och rör ner i smeten. Tillsätt mjölken och rör om.

  4. Variera dina cupcakes genom att smaksätta smeten med t.ex. citron eller kardemumma.

    Fördela smeten i muffinsformarna och grädda mitt i ugnen på 200°C (180°C för varmluftsugn) i ca. 20-25 minuter. Låt svalna helt på galler innan du dekorerar dem.

  5. Frosting
    Vispa smör och florsocker krämigt. Vispa i färskosten till en slät kräm.Smaksätt din frosting med citron, vaniljsocker, kakao, kanel eller kardemumma. Eller färga frostingen i olika färger med karamellfärg. Bara fantasin sätter gränser! Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel, riven choklad eller färska frukter och bär.