Vaniljcupcakes med fluffy frosting & hallon
Somriga cupcakes med en underbart god frosting...
Observera att frostingreceptet räcker till dubbla receptet muffins.
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Räcker till 10 stora muffins
10 stora muffins
Ingredienser
Så gör du
- 1 dl strösocker
- 1 st ägg
- 2 dl mjölk
- 6 msk matolja
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk äkta vaniljsocker
- 1/4 tsk salt
- 2,3 dl strösocker
- 0,8 dl vatten
- 1/4 tsk pressad citron
- 2 st äggvitor
- 1 tsk äkta vaniljsocker
- Några droppar karamellfärg
- 10-12 st färska hallon
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjölk och olja, sikta ner mjölblandningen och rör smeten slät.
Fyll amerikanska muffinsformar (välj stadiga formar, inte lösa bullforms-typen) till 2/3. Grädda i mitten av ugnen, ca 20 minuter. Låt dem svalna under bakduk.Frosting:
Rör ihop socker, vatten och citron i en kastrull och värm på spisen så att det börjar sjuda. Ta sedan av kastrullen från plattan.
Låt samtidigt hushållsassistenten vispa ihop äggvitorna och vaniljsockret så att mjuka toppar bildas = maräng. (Jag orkade inte ta fram den stora assistenten utan vispade ihop det hela med elvisp vilket går minst lika bra, om inte bättre.)
Häll i lite i taget av den varma sockerlagen i marängen under konstant vispning - detta moment bör ta ca 10 minuter. Häll bara i lite sockerlag åt gången, vänta någon minut mellan varje gång. Vispa tills marängen är kall och har bildat hårda toppar, det tar ca 8-10 minuter.
(Vill du använda karamellfärg så tillsätt några droppar samtidigt som du vispar frostingen kall.)