Bärkaka med vit choklad och lakritscreme
Räcker till 10-12 st portioner
10-12 st portioner
Ingredienser
Så gör du
Botten
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl mandelmjöl
- 125 g kallt smör
- 1,25 dl florsocker
- 1 st äggula
- ca 1 msk iskallt vatten
- 200 g björnbärssylt eller annan god sylt
Lakritscreme
- 2 dl vispgrädde
- 300 g vit choklad hackad
- 2 tsk Dr. Oetker lakritsextrakt
Dekoration
- björnbär eller andra bär, färska eller djupfrysta och tinade
Botten
Smörj en pajform eller springform, ca 24 cm i diameter. Blanda vetemjöl och mandelmjöl i en bunke. Tärna smöret och smula ned det i mjölblandningen. Tillsätt florsocker och äggula och knåda samman. Tillsätt vatten, lite i taget tills degen går samman. Låt stå i kyl ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord och tryck ut i formen. Picka degen med en gaffel och grädda kakan ca 20 minuter tills den är gyllene. Bred sylten över kakan när den svalnat helt.
Lakritscreme
Hetta upp grädden till strax under kokpunkten. Häll grädden över chokladen och låt stå några minuter. Tillsätt lakritsextrakt och rör cremen blank och smidig. Häll cremen över sylten och ställ kakan i kyl i minst 4 timmar, gärna över natten. Dekorera med bär strax innan servering.